Веган ябълков сладкиш #1 (рецепта в снимки)

Здравейте,
неделята, която мина, реших да направя печен сладкиш, който досега не съм правила. Имах
доста ябълки от нашата градина и исках да ги използвам, затова и сладкишът стана ябълков. Сложих и разни други неща, които имах налични у дома, затова стана импровизиран сладкиш тип "миш-маш" :). Поради това, че е печен, учудващо за мен стана сполучлив...
Преди да дам продуктите, нека да кажа, че нещо ако го нямате, може да се пропусне или да го заместите с друго, просто експериментирайте :) 

Продукти:
5 малки ябълки (или 3 средни или по-големи)
1 ч.ч. + още 1/2 ч.ч. брашно от лимец, ако не искате да е много тестян, по малко брашно, лично на мен с по-малко по ми харесва
1 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. кокосови стърготини (може и без)
1/2 ч.ч. кокосова захар (или друг подсладител) + 1 с.л. за ябълките
2 с.л. сусам
2 с.л. ленено семе (накиснато във вода)
1 шепа бадеми
1 шепа лешници
стафиди
сушени боровинки
годжи бери (може и без)
4-5 с.л. кокосово масло + допълнително за тавичката
филтрирана/минерална вода
бакпулвер (по желание)
Подправки: бурбонска ванилия, канела, индийско орехче, джинджифил, 2-3 карамфилчета. От подправките аз щедро слагах на око и не съм мерила количествата им. Но вие може да не слагате толкова много видове, за да не се объркват вкусовете.

Приготвяне:
1. Вземате 2 купи.
2. В едната слагате всички сухи продукти (без лененото семе) и ги разбърквате добре.
Ядките е добре да са начупени или леко смлени на по-едри парченца. Може да ги заместите с орехи, ако имате, аз нямах в него момент.


3. В чаша слагате лененото семе, добавяте вода и оставяте за известно време, докато водата се сгъсти. Направено по този начин лененото семе замества яйцето във веган сладкишите.
4. В другата купа оставяте обелените и нарязани на малки парченца ябълки, поръсвате ги с 1 с.л.кокосова захар, разбърквате добре и ги оставяте да си пуснат сок.


5. Когато лененото семе направи водата на желе, с цетка прецеждате само желето и го слагате при ябълките.
6. Добавяте и кокосовото масло при ябълките и ги обърквате отново.
7. След като ябълките се овкусят добре се прибавят към сухите съставки, добавя се вода на око и се бърка, докато всичко се омеси добре и се получи гъста каша. Тук е добре да пробвате сместа как е на сладост и въобще на вкус и ако се налага добавяте каквото е нужно според вашия вкус.


8. В намазана с кокосово масло тавичка (или в/у хартия за печене) изсипвате сместа и я заглаждате с лъжица да е равна отгоре.


9. В предварително нагрята фурна на 180 градуса слагате тавичката и печете около 30-40 мин. като проверявате с клечка за зъби как е вътре консистенцията.


10. Когато отгоре се напука, стане коричка и на някои места да потъмнява сладкиша, изключвате горния реотан и оставяте само долния за известно време. Да знаете, чудесно ухае докато се пече, направо едва издържах да не го нападна от фурната директно... :)


11. Когато сладкишът е готов, оставяте го да изстине и тогава става за хапване - и най-върви със сладолед или със следобедно кафе... :)



Ще се радвам да споделите рецептата с вашите приятели, нека да достигне до повече хора. Благодаря и да ви е ябълково... :)
Преси

Коментари

Популярни публикации