Царевичен пай със зеленчуци (веган, без глутен)

Обичам да хапвам солени нещица, по възможност тестени :))) А като съм в почивка, ред е да направя един зеленчуков пай.
Експериментирам с най-различни комбинации между брашна и зеленчуци. След успешната рецепта за солени мъфини и тази за солен пай, реших да се пробвам отново.
Днес ми дойде музата и ето - имам бързо, лесно и вкусно предложение за хапване по всяко време... :)
Формулата е основна и лесна - смесвам поне 2 вида безглутенови брашна, слагам сол, зехтин и подправки (често смесвам 2-3 и ги разнообразявам), добавям каквито налични зеленчуци имам, слагам вода, бъркам и пека... :)

Ето и продуктите:

2 ч.ч. (300 гр.) царевично брашно
2 с.л. ленено брашно
1 1/2 ч.ч. филтрирана вода
1/2 ч.ч. царевица (замразена)
7-8 стръка аспержи (замразено)
3-4 стръка зелен лук
1-2 моркова
1 зелена пиперка
8-10 маслини
1 шепа тиквени семки
2 с.л. зехтин
1 ч.л. хлебна сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. натурален ябълков оцет
1/2 ч.л. хималайска сол
1/2 връзка пресен магданоз
чубрица
риган
черен пипер
червен пипер
сусам


Приготвяне:

1. Предварително приготвих зеленчуците, като обезкостих маслините, оставих да се размрази малко царевицата и аспержито, нарязах лука, морковите, магданоза, пиперката.

2. В купа сложих двете брашна + лененото, содата, бакпулвера, солта, чубрицата, ригана и черния пипер и разбърках добре.

3. Добавих бавно водата, зехтина и оцета и пак бърках, докато стане гладка смес без бучки.

4. Към сместа сложих зеленчуците и тиквените семки, след което с шпатула разбърках всичко да се смеси добре.

5. Приготвих форма с падащи стени. На дъното сложих хартия за печене, а стените й намазах със зехтин.

6. Изсипах готовата смес, загладих я, няколко пъти разклатих тавичката и я вдигнах и пуснах леко да се намести сместа и поръсих с царевица, магданоз, сусам и червен пипер отгоре.

7. Пекох в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за 30-40 мин. Последните 10 мин. оставих само включен долен реотан, но това зависи от печката. Тествах с клечка сместа и когато клечката е сравнително чиста и сместа се напука от горе, тогава извадих пая от фурната.

8. Оставих го да се охлажда, консумира се почти изстинал.





Да ви е вкусно!
Преси


Коментари

  1. Преди гидини и аз правих такива експерименти Преси, дори без никакъв набухвател и пак се получава много вкусно.Но днес предпочитам използването на различни кълнове за подготовка на сурови блатове.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, ще пробвам и без набухватели, а за суровите блатове - определено са чудесна идея за блатове за сурови пици ;)))

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации