Супер ароматни овесени бисквитки (веган)

Неделя по принцип приготвям храната си за през седмицата, и за тази, която идва реших да се поглезя с овесени бисквитки. За продукти използвах каквото имах у дома и се получиха много ароматни бисквитки, които идеално ще ми послужат за зареждане след тренировките, които правя през седмицата.
Бисквитките са доста енергийни и калорични (реших да ги направя сега така), но могат да станат и с по-малко калории, по-долу ще намерите как.

Продукти:

60 гр. овесени ядки
60 гр. обезмаслени кокосови стърготини
50 гр. сурови бадеми
15 фурми (меки от кутия, може предварително накиснати за 20 мин. във вода и обелени)
1 1/2 ч.л. рожково брашно
1 1/2 ч.л. кокосова захар
1 ч.л.сусамов тахан
1 ч.л. лешников тахан
5-6 счукани какаови зърна
по 10 гр. стафиди/боровинки/годжи бери (нарязани на ситно)
канела, ванилия, 2 цветчета карамфил, 1 см. корен от джинджифил (пресен)
4-5 с.л.вода за по-мокра смес и по-добро слепване на бисквитките (може да се замени със сок от цитруси - лимони, портокали или грейпфрут)
лимонена кора (по желание) 

Приготвяне:

1. Сухите съставки - овесените ядки, кокосовите стърготини, рожковото брашно, кокосовата захар, подправките, се слагат в кухненски робот и се смилат на брашно.

2. Добавят се фурмите, двата вида тахан и водата и се смила всичко до лепкаво тесто. Ако искате бисквитките да станат по-меки и не толкова плътни, тогава сложете повече вода, тестото да стане малко по-воднисто и лепкаво. Но с повече вода, ще се налага да се сушат по-дълго време, при положение, че изберете сушенето пред печенето.

3. Без да се бърка се добавят към сместа счуканите какаови зърна и нарязаните на дребно сушени плодове и се омесват в тестото.

4. С ръка се оформят топчета, които се сплескват във формата на бисквитки.

5. Сушат се на 45 градуса в дехидратор. Може и да се изпекат, но за кратко - не повече от 10-20 мин.на 150-180 градуса, защото бързо изгарят (поне при мен :) )

От посочените количества излязоха 15 бр.бисквитки, всяка с около 95 ккал. 1 бисквитка е супер след тренировка :) За да станат малко по-ниско калорични, може да не слагате кокосовата захар, таханите и сушените плодове. Пак ще се получат вкусни и ароматни.

Вкусно бисквитоправене и после похапване :)
Преси


Коментари

  1. Преси,
    чудни са бисквитките.Ще ги изпробвам като заменя овесените ядки с нещо друго.Имам киселини от тях, но идеята ти ми допада и ще импровизирам.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, радвам се, че са ти допаднали, това е голям коплимент от кулинар като теб :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации