Фалафели от покълнали нахут и лимец

Обичам понякога да си похапвам веге дюнер - със салатка, питка и извесните кюфтенца от нахут, именно фалафелите... Реших да пробвам в нас да направя такива, но леко модифицирани. Използвах накиснат нахут, вместо сварен или от консерва, защото, когато приготвям нещо в нас, използвам го в суров вид, т.е., продуктът да не е преминал термична обработка, за да се запазят ценните хранителни вещества.  Добавих и цели зърна лимец и комбинацията стана чудесна :)

Тези кюфтенца, които направих са сушени, но не пречи вие да ги изпечете на фурна, пробвайте, защото аз не съм и не мога да кажа как стават, но предполагам, също ще са вкусни.

Ето и продуктите за 22 бр. фалафели:

* 100 гр. накиснат нахут
* 100 гр. накиснат еднозърнест лимец
* 1 ч.ч слънчогледово семе
* 2 с.л. ленено семе
* 1 или 2 с.л.сусамов тахан
* 1 морков
* 1/2 връзка магданоз
* 1/2 глава стар лук (може и пресен)
* 2 скилидки чесън
* 1 лимон
* хималайска сол
* кимион
* черен пипер
* вода (ако е необходимо)

1. Нахута и лимеца се накисват за една нощ в студена вода, после се премиват и се оставят влажни още 8-12 часа. През това време поне 3 пъти се премиват с вода, особено, ако се държат на топло. При накисване нахута и лимеца увеличават обема си поне 2 пъти.

2. След като нахута и лимеца са готови, се слагат в кухненски робот и се смилат до лепкава смес, която се получава така от лимеца.

3. В чопър или кафелемачка се смилат слънчогледа и лененото семе на брашно и се добавят към сместа, след което отново се смила с робота до тесто.

4. Към тестото се прибавят настъргания морков, магданоза наситнен, тахана, лука, чесъна, сока от лимона и подправките и отново се смила.

5. Ако тестото стане прекалено твърдо, може да добавяте по малко вода, докато стане леко мека консистенция.

6. Когато тестото е готово, с лъжица вземате от сместа, с длани правите топче, което сплесквате като кюфте и слагате в дехидратор да се сушат за 8-10 часа на 42 градуса. Коричката става твърда и хрупкава, а отвътре са мекички и по-влажни, ако искате да са по-сухи ги направете по-тънки. Сушенето може да стане и на фурна на възможно най-ниски градуси за 1 нощ, ако нямате дехидратор.

ВАЖНО: Може фалафелите да ги изпечете на фурна, но аз не съм пробвала и е добре да следите, да не ги препечете.  Не съм добавяла мазнина, защото слънчогледа и тахана са мазни, но вие ако желаете, може да сложите допълнително зехтин или друга мазнина.

Вкусно похапване!


Коментари

  1. Преси,
    правя подобни фалафели, но напълно сурови без да ги суша.При сушенето над 45 - 47 градуса всички ензими, които се съдържат в кълновете се унищожават.Но никога не смесвам житно с бобово растение.Но рецептата ти е интересна и ще я изпробвам само с кълнове от нахут.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Каква е причината за да не смесваш житно с бобово?
      Иначе аз ги суша на около 40-42 градуса, до 45 най-много.
      А къде мога да намеря твоя рецепта?

      Изтриване
    2. Преси ,
      мисля, че житни и бобови растения не бива да се смесват, защото по - трудно се усвояват.От различни видове семейства са тези растения - едните по - богати на белтък / нахут /, а другите - по - богати на натурална скорбяла.Смятам, че дори не трябва да се сушат, защото най - ценните сокове, витамини и ензими се унищожават при топлинната обработка.Ето адреса на моя блог : naturalnakuhnia.blogspot.com

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации