Безглутенови веган мъфини с лук, царевица и маслини
Привет!
Много ми харесва да експериментирам със солените малки и симпатични кексчета (т.нар. мъфини), че сега умувам какви ли не интересни и различни комбинации да пробвам... Правят се много бързо, лесно и са удобни за път, за работа, за закуска, за почерпка... :) Пробвах да направя и сладки - шоколадови (рецептата е тук), но някакси не ми се получиха съвсем, затова... самоооо солениии :) А и покрай поръчките за сладките вкусотийки, не ми се яде много сладко...
Първата рецепта за солени мъфини тук се оказа доста успешна, така че сега преминавам към втората... :)
Исках да направя безглутенови мъфини, т.к. избягвам да ям брашна с глутен (освен лимец и овесено брашно), чувствам се по-добре без тях. Затова за изпълнението на тази рецепта използвах царевично и нахутено брашна. Второто го имах, за първото се наложи да отида до магазина. Все още идеята не се беше заформила в главата ми, докато в магазина не видях.. нареден зелен и пресен лук... :) Нооо... още нещичко ми се искаше да им сложа и надникнах в хладилника. Оттам си избрах царевица и маслини и ето - комбинацията вече е сътворена на идейно ниво. Остава и да я реализирам :)
Продуктите (за 12 мъфина):
1 ч.ч. (150 гр.) нахутено брашно
1 ч.ч. (150 гр.) царевично брашно
2 с.л. ленено брашно
1 1/2 ч.ч. филтрирана вода
1/2 ч.ч. царевица (замразена)
3-4 стръка зелен лук
8-10 маслини
2 с.л. сусам
1 ч.л. ябълков оцет (ако имате домашен по-добре)
1 ч.л. бакпулвер/сода
1 ч.л. хималайска/калиева сол
2 с.л. кокосово масло
Подправки: риган, чубрица, черен пипер, червен пипер
Използвах кухненски робот за да разбъркам брашната и сухите съставки и подправки с водата, но ако нямате, става и в купа. Забравих да снимам целия процес, затова пък имам подробно описание на стъпките... :)
Приготвяне:
1. Предварително приготвих зеленчуците, като обезкостих маслините, оставих да се размрази малко царевицата, нарязах лука.
2. В купата на кухненския робот сложих двете брашна + лененото, бакпулвера/содата, солта, ригана, чубрицата, сусама и черния пипер и завъртях няколко пъти да се омесят добре.
3. Добавих бавно водата, кокосовото олио и оцета и пак завъртях докато се смеси всичко и стане смес не много течна, но не и прекалено гъста.
4. Извадих S ножа от купата и към сместа сложих лука, маслините и царевицата, след което с лъжица разбърках всичко да се смеси добре.
5. Приготвих формичките - използвам силиконови, които наредих в тава. С лъжица ги запълних и няколко пъти разклатих тавата и я вдигнах и пуснах на плота, за да се намести сместа и да няма въздух вътре. Поръсих ги отгоре с червен пипер (може и шарена сол) и вече са готови за печене.
6. Изпекох ги в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за 30-40 мин. Последните 10 мин. ги оставих само на долен реотан. Тествах с клечка сместа и когато клечката е сравнително чиста и сместа се напука от горе, тогава мъфините са готови.
7. Оставих ги да се охлаждат на балкона върху решетката на фурната и махнах формичките, за да не омекнат, а да направят коричка и да са хрупкави.
Преси
Много ми харесва да експериментирам със солените малки и симпатични кексчета (т.нар. мъфини), че сега умувам какви ли не интересни и различни комбинации да пробвам... Правят се много бързо, лесно и са удобни за път, за работа, за закуска, за почерпка... :) Пробвах да направя и сладки - шоколадови (рецептата е тук), но някакси не ми се получиха съвсем, затова... самоооо солениии :) А и покрай поръчките за сладките вкусотийки, не ми се яде много сладко...
Първата рецепта за солени мъфини тук се оказа доста успешна, така че сега преминавам към втората... :)
Исках да направя безглутенови мъфини, т.к. избягвам да ям брашна с глутен (освен лимец и овесено брашно), чувствам се по-добре без тях. Затова за изпълнението на тази рецепта използвах царевично и нахутено брашна. Второто го имах, за първото се наложи да отида до магазина. Все още идеята не се беше заформила в главата ми, докато в магазина не видях.. нареден зелен и пресен лук... :) Нооо... още нещичко ми се искаше да им сложа и надникнах в хладилника. Оттам си избрах царевица и маслини и ето - комбинацията вече е сътворена на идейно ниво. Остава и да я реализирам :)
Продуктите (за 12 мъфина):
1 ч.ч. (150 гр.) нахутено брашно
1 ч.ч. (150 гр.) царевично брашно
2 с.л. ленено брашно
1 1/2 ч.ч. филтрирана вода
1/2 ч.ч. царевица (замразена)
3-4 стръка зелен лук
8-10 маслини
2 с.л. сусам
1 ч.л. ябълков оцет (ако имате домашен по-добре)
1 ч.л. бакпулвер/сода
1 ч.л. хималайска/калиева сол
2 с.л. кокосово масло
Подправки: риган, чубрица, черен пипер, червен пипер
Използвах кухненски робот за да разбъркам брашната и сухите съставки и подправки с водата, но ако нямате, става и в купа. Забравих да снимам целия процес, затова пък имам подробно описание на стъпките... :)
Приготвяне:
1. Предварително приготвих зеленчуците, като обезкостих маслините, оставих да се размрази малко царевицата, нарязах лука.
2. В купата на кухненския робот сложих двете брашна + лененото, бакпулвера/содата, солта, ригана, чубрицата, сусама и черния пипер и завъртях няколко пъти да се омесят добре.
3. Добавих бавно водата, кокосовото олио и оцета и пак завъртях докато се смеси всичко и стане смес не много течна, но не и прекалено гъста.
4. Извадих S ножа от купата и към сместа сложих лука, маслините и царевицата, след което с лъжица разбърках всичко да се смеси добре.
5. Приготвих формичките - използвам силиконови, които наредих в тава. С лъжица ги запълних и няколко пъти разклатих тавата и я вдигнах и пуснах на плота, за да се намести сместа и да няма въздух вътре. Поръсих ги отгоре с червен пипер (може и шарена сол) и вече са готови за печене.
6. Изпекох ги в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за 30-40 мин. Последните 10 мин. ги оставих само на долен реотан. Тествах с клечка сместа и когато клечката е сравнително чиста и сместа се напука от горе, тогава мъфините са готови.
7. Оставих ги да се охлаждат на балкона върху решетката на фурната и махнах формичките, за да не омекнат, а да направят коричка и да са хрупкави.
Преси
Преси,
ОтговорИзтриванечудни са мъфините.Аз също използвам тези брашна и съм много доволна.Много хора днес не могат да употребяват бялото брашно и това е една чудесна алтернатива.
Поздрави !