Шокобананово-ананасов сладолед (веган, суров)

Здравейте,
първия сладолед за това лято при мен закъсня, и все пак намерих време да го направя... От началото на летния сезон във фризера замразих банани, ананас, пъпеш, праскови (за друг вид сладолед) :) Реших да направя 2 вида сладолед и да ги комбинирам. Плодовете предварително нарязвам и замразявам в буркани, малко трудно се изкарват после парчетата, но предпочитам да използвам стъкло при замраяването, а не пласмасови кутии или найлонови торбички.

Продукти:

* 2-3 замразени банана
* 1 замразен ананас
* сурово какао
* рожково брашно
* течна стевия (или друг подсладител) - мед, петмез от фурми, агаве
* кокосови стърготини
* чиа
* сезонни плодове

Приготвяне:

1. За около 10-15 мин. изкарвам замразените плодове да се отпуснат, за да могат лесно да се изкарат от бурканите.

2. Първо слагам ананаса и подсладителя, който сте избрали (моя ананас беше киселичък) в кухненския робот и смилам до гъст студен крем. Може да не слагате подсладител, ако ананасът е сладък или искате да ви киселее. В началото на смилането плодът става на бучки, но постепенно преминава в еднородна кремообразна смес, приличаша на сорбет. Отделям я в купа. Тук таме имаше останали цели парченца, което придаде много приятен вкусов ефект.

3. После слагам парчетата банани, рожковото, какаото и отново смилам до крем. Отделям в друга купа.

4. Двете купи връщам отново във фризера, за да стегнат отново кремовете, т.к.при меленето се отпуснаха повече, отколкото е консистенцията на сладоледа.

5. След около час изваждам купите и с лъжица загребвам 2 топки от шоко-банановия сладолед и 1 от ананасовия. Поставям ги в купичка, нарязвам плодове по избор отгоре (сложих череши, но може праскови, кайсии) поръсвам с кокосови стърготини и чиа семена и сервирам. Може да полеете сладоледа с лешников/сусамов тахан, петмез от фурми, агаве, кленов сироп или течен шоколад.

Преси

Коментари

  1. Преси,
    чуден е сладоледа.Аз наскоро си закупих специална машинка, която прави сладолед само от плодове.Затова обезателно ще направя сладолед по твоята рецепта.Сигурна съм, че ще стане прекрасен, ананасът е много вкусен плод.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, машина, искам и аз... Сподели после снимки или рецепта в твоя блог, за да видя, мерси! :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации