"Кюфтенца" с елда и пулпа от зеленчукови сокове

Здравейте!

Случвало ли се е да ви остане пулпа от зеленчукови сокове и да се чудете какво да я правите? И аз се чудех доскоро, но й намерих много интересно приложение - в "кюфтенца" :)
Ето как:

Продукти:
150 гр. (1 ч.ч.) сварена елда
1 ч.ч. микс пулпа от: цвекло, моркови, пресен пипер, стръкове целина (не листа), тиквичка и др.зеленчуци по избор
1 ленено яйце (1 с.л.смляно ленено семе с 2-3 с.л.вода и се оставя да се желира)
2-3 с.л. овесено или др.безглутеново брашно
2 стръка пресен лук (или стар)
1/2 връзка магданоз
хималайска сол
черен пипер
кимион
или др.подправки по избор

Приготвяне:

1. Предварително сварената елда се слага в купата на кухненския робот с "S" острие, добавя се пулпата и брашното и се смила на хомогенна смес. Ако е нужно, може да се добави малко вода, но ако елдата е леко мокра, може да няма нужда. Елдата може да се замени с леща или нахут, пак се получават вкусни "кюфтенца" :)

2. Сместта се прехвърля в купа и се добавят наситнените лук, магданоз, лененото яйце и подправките. Бърка се докато сместта стане леко лепкава и може да се оформя на топчета. Пробва се как е на вкус и се коригира, ако е нужно. Ако сместта е прекалено суха се слага вода, а ако е прекалено мокра - брашно.

3. С лъжица се загребва от сместа, оформя се топче с влажни длани, сплесква се и се поставя в тавичка с хартия за печене.

4. Пекат се на 180 градуса, за време не мога да кажа точно, но ги наблюдавайте да не изгорят. При мен се наложи и да ги обърна, отдолу са готови, когато се отлепят лесно от хартията.

За гарнитура най-обичам да ползвам сос Тахини, ето рецептата тук!
Да ви е сладко!

Преси

Коментари

Популярни публикации