Обърнат сладкиш с круши, лешници и шоколад

Здравейте!

Отдавна се каня да направя подобен сладкиш, разбира се, почивните дни са най-удобни за кулинарно творене и ексеприментиране :)
И така, ето я рецептата:

Продукти:

* за крушите
1 с.л. кокосово/какаово масло
1 ч.л. пресен джинджифил (настърган)
1 с.л.петмез от фурми
1 с.л. кокосова захар
4-6 круши на парчета (може и ябълки)

* за сладкиша
200-250 гр.овесено брашно или друго брашно
4 с.л. кокосова захар
1 с.л.петмез от фурми
1 шепа лешници
1 шепа стафиди
12 фурми
1-2 круши или ябълки
канела
ванилия
инд.орехче
1 ч.л.сода бикербонат
вода или ядково мляко

* за течния шоколад
2 с.л.петмез от фурми
2 с.л.какао/рожково брашно или микс
2 с.л. кокосово/какаово масло

Приготвяне:
1. В купя се слагат съставките за крушите и се разбъркват до хомогенна смес. Към нея се прибавят обелените, изчистени от семките и жилите круши, нарязани на парчета и се объркват внимателно, за да могат от всички страни да се напоят със сместта. Оставят се настрана.

2. В купата на кухненския робот или в блендер се смилат обелените и изчистени от семките и жилите круши, прибавят се кокосовата захар, петмеза от фурми, самите фурми (без костилките, накиснати предварително в топла вода), канелата, ванилията, инд.орехче, малко вода или ядково мляко, за по-лесно смилане.

3. Когато течната част е готова се прехвърла в купа и се добавя брашното и содата, до сгъстяване на сместа за кекс. Добавят се и стафидите и лешниците. Оставя се настрана.

4. В тавичка за кекс или кръгла се слага хартия се печене. На дъното се нареждат овкусените парченца круши в каквато форма желаете. Поливат се със сока, ако е останал. Може да поръсите между парченцата стафиди. Отгоре се излиза кексовата смес и се заглажда.

5. Сладкиша се пече в предварително нагрята фурна на 180 градуса до готовност, проверявате с клечка, но внимавайте да не го изгорите, т.к. остава по-влажен.

6. Докато се пече сладкиша, може да направите течния шоколад,като обърквате съставките в чаша и оставяте настрана (без да го хапвате ;)

7. Когато е готов, оставяте да се охлади и после го обръщате в голяма чиния :) За това се казва обърнат ... и крушите много приятно са се карамелизирали.

8. Поливате крушите с течния шоколад, режете и хапвате... много вкусен става :)

Преси






Коментари

Популярни публикации