Мини сурови "кюфтенца" с цвекло и орехи

Здравейте!

След затишие в публикациите тук, отново се включвам с една лесна и сурова рецепта, която обаче изисква малко повечко време за готовност, т.е. изисква сушене. Спрях се на идеята за сурови зеленчукови "кюфтенца", най-вече и поради това, че през месец май реших да мина на възможно най-много сурова храна... Все пак вече е пролет и изобилието от плодове и зеленчуци не е малко :)
И така, ето рецептата:

Продукти:
1/2 глава цвекло
2 моркова
100 гр. накиснати за 8 ч.орехи
2-3 с.л. смляно ленено семе
1/2 глава стар лук (може и пресен)
2-3 склилидки чесън
1/2 връзка магданоз
сол
кимион
черен пипер
малко вода (ако е нужда)

Приготвяне:

1. Орехите се накисват от предната вечер за 6-8 часа.

2. Лененото семе се смила с кафемелачка на ситно брашно, може да ползвате и готово смляно, но то губи качествата си, ако стои дълго време така.

3. На следващия ден в купата на кухненския робот слагате всички неща заедно, без водата и започвате да мелите.

4. Ще се налажи да спирате меленето, за да избутвате сместта, която залепва по стените, за да може да се смели и тя.

5. Ако става трудно меленето, добавете малко вода, но постепенно, за да не стане прекалено рядка сместа.

6. Пробвайте как е на вкус и коригирайте, ако е нужно.

7. Сместа е готова, когато започне да слепва при стискане с пръсти, ако не се случва това, добавете още смляно ленено семе и вода.

8. Когато сместа е готова, с лъжица вземате от нея, и с навлажнени длани оформете топчета, с големината на орех и ги поставете на тава.

9. Ако имате дехидратор, сушите на 40-45 градуса до готовност; ако нямате - може да ги изпечете на възможно най-ниска температура на фурната (около 50 градуса)

10. Важно е да ги наблюдавате, за да не станат прекалено сухи, но това става вече след 2 часа сушене.

Готовите мини "кюфтенца" за прекрасни като добавка към спагети, домашен дюнер, салата и др.

Да ви е вкусно!
Преси









Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации