Безглутенов хляб с елда и чиа (лесен, веган, без брашно и олио)


Здравейте!
Явно празничните дни ми се отразяват творчески и вечерта днес направих много лесен, вкусен и с хрупкава коричка ХЛЯБ ОТ ЕЛДА И ЧИА.
Ето и рецептата.

Продукти:
* 250 гр. сурова елда (зелената)
* 40 гр. чиа семена
* хлебна сода
* сол
* вода

С тези съставки е базовата рецепта за хляба, а вече може да се добавят различни неща, в зависимост от вкусовите предпочитания, като:

* микс от семена (тиквено, слънчогледово, сусам, ленено семе)
* микс от зеленчуци (лук, пипер, маслини, сушени домати, грах)
* други подправки (черен пипер, босилек, риган, мащерка, розмарин)

Приготвяне:
1. Елдата се измива и се накисва във вода за 2 до 8 часа.
2. Когато е готова се изплаква и слага в купата на кухненския робот.
3. Чиата се наксива във вода за 20 мин.докато стане на желе.
4. Когато е готова, се слага при елдата.


5. Добавят се подправките и хлебната сода и започват да се смилат до хомогенна консистенция, но да останат и цели парченца.
6. След като се спре смилането се добавят останалите неща - семена, зеленчуци и се разбърква добре сместа с лъжица.
7. Когато е готова, сместа се слага във форма за печене на хляб с хартия за печене и се разтила добре.

8. Пече се на 160 градуса за 1 ч. и 30 мин. или на 180 градуса за 1 час - това е на моята фурна, затова хлябът трябва да се проверява с клечка за зъби и когато леко започне да придобива златист загар по краищата и клечката излиза суха е готов. Времето за печене зависи и от дебелината на хляба, затова е важно да се наблюдава.

Може и да се изсуши на 40-45 градуса за 8 часа на тънък пласт, за да се запазят всички ценни вещества.


9. Реже се след като е изстинал, ако издържите :)


Лека вечер!
Преси

Коментари

Популярни публикации