Овесени бисквитки с ябълка, орехи, канела и шоколад

Здравейте, приятели!

 Днес ме налегна много силно кулинарната муза, още със сутрешното ми събуждане... Веднага в главата ми започнаха да се въртят съставките на бисквитки, които исках да направя от много време и те са с... шоколадов чипс. Ще попитате какво е това?
Това са едни малки (има и големи) шоколадови топчета, които се използват в кулинарията. Думата "чипс" идва от английски - chocolate chips.
Та... купих си този шоколадов чипс с идеята да правя с него бисквитки (не че не може и с начупени парченца шоколад), стоя в шкафа, по малко си хапвах от него, но застрашително намаля и вече нямаше на къде, налагаше се да се правят бисквитки :)
И както най-обичам, а то е да не следвам рецепти (но вие може да следвате моята ;)  - направих ги с каквото имах в кухнята. Станаха уникааааални :)


И ето продуктите:
1 ч.ч. брашно от сурови слънчогледови семки (може и каквото имате налично друго)
1/2 ч.ч овесени ядки
10 фурми
20-30 гр. кафява захар (може без или още фурми)
50 гр. нарязани на ситно орехи
50 гр. шоколадов чипс (или начупен черен шоколад)
1 средно голяма ябълка
50 мл оризово-кокосово мляко
1 с.л. сусамов тахан
канела
малко вода, ако е нужно

Приготвяне:
1. Смилат се суровите слънчогледови семки в мелачка за сухо смилане или кафемелачка на брашно.

2. Фурмите (ако са твърди) се слагат в топла вода да омекнат, могат да се обелят после по желание. Махат се костилките.

3. В блендер или кухненски робот се смилат 1/2 обелена ябълка, фурмите, сусамовия тахан, млякото до течна смес. Другата половина на ябъката се настъргва и се отделя.

4. Всички сухи съставки + настърганата 1/2 ябълка се слагат в купа и се объркват добре. Към тях се прибавя течната смес от блендера и пак се обърква добре. Ако сместа е твърде суха, се добавя вода или мляко (по желание), ако е твърде течна - добавят се овесени ядки. Пробва се и на сладост как е и се коригира, при нужда.

5. Тава се покрива с кухненска хартия за печене и със супена лъжица се взема от сместа, избутва се с пръст на хартията и така се подреждат бисквитките. Може отгоре да се сложи пак по 1-2 бр. шоколадов чипс.

6. Пекат се на 160 градуса, докато леко станат златисти на цвят. Време не засякох. Вътре остават леко влажни, ако искате да са по-изпечени, може да ги сплескате, за да станат по-тънки.

Излязоха 16 бр.от тези количества на продуктите, но бройката зависи от големината на бисквитките :)

Да ви е сладко!
Преси







Коментари

Популярни публикации