Овесени бисквитки с банани, орехи, стафиди и шоколад

Здравейте, приятели!
И днес се оказа, че съм ентусиазирана да направя 2-ра порция бисквитки... Направо си е цяла бисквитена поредица... ;) Е, малко по-различни от предния път станаха, но пък също толкова вкусни. За нула време само 1 човек изяде 4 наведнъж... Едва спасих останалите ;)

И така, да започваме :)

Продукти:
1 ч.ч. брашно от сурови слънчогледови семки (може и каквото имате налично друго)
1/2 ч.ч овесени ядки
15 фурми
2 банана
50 гр. нарязани на ситно орехи
50 гр. стафиди
100 мл оризово-кокосово мляко
1 с.л. сусамов тахан
шоколадов чипс (или начупен черен шоколад)
канела
малко вода, ако е нужно

Приготвяне:
1. Смилат се суровите слънчогледови семки в мелачка за сухо смилане или кафемелачка на брашно.

2. Фурмите (ако са твърди) се слагат в топла вода да омекнат, могат да се обелят после по желание. Махат се костилките.

3. В блендер или кухненски робот се смилат 2-та банана, фурмите, сусамовия тахан, млякото до хомогенна смес, става като крем.

4. Всички сухи съставки, без шоколадовия чипс, се слагат в купа и се объркват добре. Към тях се прибавя течната смес от блендера и пак се обърква добре. Ако сместа е твърде суха, се добавя вода или мляко (по желание), ако е твърде течна - добавят се овесени ядки. Пробва се и на сладост как е и се коригира, при нужда.

5. Тава се покрива с кухненска хартия за печене и със супена лъжица се взема от сместа, избутва се с пръст на хартията и така се подреждат бисквитките. Заглаждат се, оформят се на кръгче и отгоре се слагат по 3-4 шоколадови копчета :)

6. Пекат се на 160 градуса, около 30 мин., докато леко започнат да изгарят по краищата. Вътре остават леко влажни и меки. Ако искате да са по-изпечени, може да ги сплескате, за да станат по-тънки.

Преди печенето, самата смес потъмня, заради окислението на бананите и все едно съм слагала какао в биксвитките, но не съм... Това е страничен ефект :)

Излязоха 16 бр.от тези количества на продуктите, но бройката зависи и от големината на бисквитките :)

Да ви е сладко!
Преси

Коментари

Популярни публикации