Мързелива (циганска) баница
От няколко дни ми се върти в главата една идея за мързелива баница със сух хляб във веган вариант. Не съм правила досега и реших най-сетне да я реализирам, като преди това прочетох няколко рецепти на оригинална такава баница и си набелязах заместителите на някои продукти:
* яйца => тофу (натурално)
* кисело мляко => соево веган кисело мляко от Кауфланд
* прясно мляко => бадемово мляко (без вкус, неподсладено)
* сирене = > тофу (натурално)
Направих си и план за действие и... действах... :) Ето и какво е нужно:
Продукти:
300 гр. сух хляб
300 гр. тофу (натурално)
200 гр. соево кисело мляко
200 мл. бадемово мляко
1 ч.л. хлебна сода
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
сол
олио
куркума
черен пипер
Добавки пожелание: веган наденичка, пресен червен/зелен пипер, обезкостени маслини, царевица, грах
Приготвяне:
1. Сухият хляб се нарязва на филийки и се начупва на хапки или по-големи парчета. Слага се в по-голяма купа.
2. В купичка се слага киселото мляко, добавя се содата и се бърка, докато шупне. Оставя се настрана.
3. 150 гр. от тофуто се намачква с вилица добре и към него се прибавят нарязания лук, чесън и други добавки (ако слагате), прибавят се към купата с хляб и се разбъркват, докато се омесят добре.
4. Другите 150 гр. от тофуто заедно с бадемовото мляко, солта, куркумата, олиото, черния пипер се слагат в блендер и се смилат до течна смес.
5. Получената течност се прибавя към сместа с хляба, добавя се киселото мляко със содата и се бърка много добре, докато всички парчета хляб се покрият изцяло със сместа. Ако течността е малко, добавете бадемово мляко, може и вода. Пробвайте на вкус и коригирайте подправките, ако е нужно.
6. Тава се застила с хартия за печене и готовата смес се изсипва и се разстила и заглажда добре. Остава се за около 15-20 мин. да престои, за да може хляба да омекне. След което сместа се намазва отгоре с олио.
При малка тавичка, баницата ще стане по-висока и може да не се опече добре във вътрешността. При твърде голяма тава би имало обратен ефект - тънка баница и ще се изпече бързо.
7. Фурната се включва да загрее предварително на 180 градуса. Пече се около 40 мин. до лек загар и напукване, но следете все пак периодично, за да не я изтървете.
8. Оставя се да се охлади леко преди нарязването.
По-долу слагам снимки на продуктите, които използвах.
Да ви е сладко!
Преси
* яйца => тофу (натурално)
* кисело мляко => соево веган кисело мляко от Кауфланд
* прясно мляко => бадемово мляко (без вкус, неподсладено)
* сирене = > тофу (натурално)
Направих си и план за действие и... действах... :) Ето и какво е нужно:
Продукти:
300 гр. сух хляб
300 гр. тофу (натурално)
200 гр. соево кисело мляко
200 мл. бадемово мляко
1 ч.л. хлебна сода
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
сол
олио
куркума
черен пипер
Добавки пожелание: веган наденичка, пресен червен/зелен пипер, обезкостени маслини, царевица, грах
Приготвяне:
1. Сухият хляб се нарязва на филийки и се начупва на хапки или по-големи парчета. Слага се в по-голяма купа.
2. В купичка се слага киселото мляко, добавя се содата и се бърка, докато шупне. Оставя се настрана.
3. 150 гр. от тофуто се намачква с вилица добре и към него се прибавят нарязания лук, чесън и други добавки (ако слагате), прибавят се към купата с хляб и се разбъркват, докато се омесят добре.
4. Другите 150 гр. от тофуто заедно с бадемовото мляко, солта, куркумата, олиото, черния пипер се слагат в блендер и се смилат до течна смес.
5. Получената течност се прибавя към сместа с хляба, добавя се киселото мляко със содата и се бърка много добре, докато всички парчета хляб се покрият изцяло със сместа. Ако течността е малко, добавете бадемово мляко, може и вода. Пробвайте на вкус и коригирайте подправките, ако е нужно.
6. Тава се застила с хартия за печене и готовата смес се изсипва и се разстила и заглажда добре. Остава се за около 15-20 мин. да престои, за да може хляба да омекне. След което сместа се намазва отгоре с олио.
При малка тавичка, баницата ще стане по-висока и може да не се опече добре във вътрешността. При твърде голяма тава би имало обратен ефект - тънка баница и ще се изпече бързо.
7. Фурната се включва да загрее предварително на 180 градуса. Пече се около 40 мин. до лек загар и напукване, но следете все пак периодично, за да не я изтървете.
8. Оставя се да се охлади леко преди нарязването.
По-долу слагам снимки на продуктите, които използвах.
Соево кисело мляко от Кауфланд |
Бадемово мляко (без вкус, неподсладено) |
Тофу (натурално) |
Да ви е сладко!
Преси
Коментари
Публикуване на коментар