Мързелива (циганска) баница

От няколко дни ми се върти в главата една идея за мързелива баница със сух хляб във веган вариант. Не съм правила досега и реших най-сетне да я реализирам, като преди това прочетох няколко рецепти на оригинална такава баница и си набелязах заместителите на някои продукти:

* яйца => тофу (натурално)
* кисело мляко => соево веган кисело мляко от Кауфланд
* прясно мляко => бадемово мляко (без вкус, неподсладено)
* сирене = > тофу (натурално)

Направих си и план за действие и... действах... :) Ето и какво е нужно:

Продукти:

300 гр. сух хляб
300 гр. тофу (натурално)
200 гр. соево кисело мляко
200 мл. бадемово мляко
1 ч.л. хлебна сода
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
сол
олио
куркума
черен пипер

Добавки пожелание: веган наденичка, пресен червен/зелен пипер, обезкостени маслини, царевица, грах

Приготвяне:

1. Сухият хляб се нарязва на филийки и се начупва на хапки или по-големи парчета. Слага се в по-голяма купа.

2. В купичка се слага киселото мляко, добавя се  содата и се бърка, докато шупне. Оставя се настрана.

3. 150 гр. от тофуто се намачква с вилица добре и към него се прибавят нарязания лук, чесън и други добавки (ако слагате), прибавят се към купата с хляб и се разбъркват, докато се омесят добре.

4. Другите 150 гр. от тофуто заедно с бадемовото мляко, солта, куркумата, олиото, черния пипер се слагат в блендер и се смилат до течна смес.

5. Получената течност се прибавя към сместа с хляба, добавя се киселото мляко със содата и се бърка много добре, докато всички парчета хляб се покрият изцяло със сместа. Ако течността е малко, добавете бадемово мляко, може и вода. Пробвайте на вкус и коригирайте подправките, ако е нужно.

6. Тава се застила с хартия за печене и готовата смес се изсипва и се разстила и заглажда добре. Остава се за около 15-20 мин. да престои, за да може хляба да омекне. След което сместа се намазва отгоре с олио.
При малка тавичка, баницата ще стане по-висока и може да не се опече добре във вътрешността. При твърде голяма тава би имало обратен ефект - тънка баница и ще се изпече бързо.

7. Фурната се включва да загрее предварително на 180 градуса. Пече се около 40 мин. до лек загар и напукване, но следете все пак периодично, за да не я изтървете.

8. Оставя се да се охлади леко преди нарязването.



По-долу слагам снимки на продуктите, които използвах.

Соево кисело мляко от Кауфланд

Бадемово мляко (без вкус, неподсладено)

Тофу (натурално)

Да ви е сладко!
Преси



Коментари

Популярни публикации