Веган ябълков сладкиш #3

Здравейте! :)

В ден 35-ти от карантината ме навести кулинарната муза и реших да направя ябълков пай, за да си имам нещо сладко под ръка, което да си хапвам :)

Получи се чудесен, затова давам и рецептата:

Сухи съставки:
  • 150 гр. типово брашно тип 1100 
  • 50 гр. ръжено брашно
  • 100 гр. захар "Мускавадо" (може бяла, кафява или кокосова)
  • 1 ч.л. сода 
  • 1 ч. л . канела
  • 2 с.л. стафиди
  • 2 с.л. филирани бадеми (такива имах налични в момента, но може начупени орехи или бадеми)
  • пожелание: смлян карамфил, настърган джиндифил, настъргана лимонова кора, щипка сол (за подсилване на вкуса) 
Мокри съставки:
  • 200 мл кокосово-оризово мляко (може соево, бадемово или друго) или 100 мл вода + 100 мл мляко
  • 1-2 с.л. олио (предпочитам по-малко мазнина да слагам)
  • 1 1/2 ч.л. ванилов екстракт 
  • 1 с.л. оцет
Други:
  • 2 малки ябълки
  • Олио за тавичката

Приготвяне: 

1. В купа слагате всички сухи съставки и ги обърквате добре.
2. Към тях една по една добавяте мокрите съставки и пак бъркате добре всичко до хомогенна смес.
3. Обелвате и нарязвате ябълките на малки парченца и ги прибавяте към сместа и отново бъркате, докато всички парченца се покрият със сме.
4. Включвате фурната на 180 градуса да загрее предварително.
5. Покривате тавичка с хартия за печене и намазнявате хартията и стените на тавичката.
6. Изсипвате сместа в тавичката, леко заглаждате и слагате да се пече за 30-35 мин. или до готовност.
7. Пробвате с клечка за зъби дали е готов сладкиша, ако е готов, тя излиза чиста
8. Оставяте сладкиша да се охлади на решетка.



И после хавате с наслада :)
Преси

Коментари

Популярни публикации