Салата с тученица и вълшебен дресинг


Най-сетне да публикувам нещо различно от смутита :) Това е днешната ми вечеря - една вълшебна, полезна и много вкусна салата...

Необикновена е защото има тученица и един дресинг, който направих с каквото се сетя. По-долу ще напиша точните съставки.

Тученицата се оказа, че е бурен, плевел, който едно време нашите баби като са плевели градината си са го давали на кокошките. И те незнайно как (кокошките) са си живели силни, здрави, издръжливи, с добро оперяване и са снасяли яйца като за световно и най-вече с много здрави черупки :))) Всъщност не знам дали това е заради този плевел, но за да не преразказвам какво съм чела, ето добре написана статия за тученицата.

И да се върна на темата - вълшебната салата.

Продукти (за 1 порция):
1 домат
1/2 краставица
2 шепи тученица
1 шепа тиквени семки

Домата и краставицата ги нарязвам, както дойде, а тученицата я изчиствам от стъблата и слагам само листенцата й. И после идва вълшебната част... заливката.

Дресинг:
сок от 1/2 лимон
сок от 1/4 грейпфрут
2 скилидки чесън
1 ч.л. горчица (домашно направена)
1 ч.л. сусамов тахан
1 ч.л.мед
1 с.л. зехтин
1 с.л. чиа семена 
щипка хималайска сол

Съставките за дресинга ги разбивам в блендер. Може и на ръка, а скилидките чесън да се наситнят с нож. Чиа семената освен полезни служат за сгъстяване на соса, имат желиращ ефект. Подобно свойство има и лененото семе и елдата.
Та, да се върнем на салатата. С готовия дресинг заливам салатата и накрая поръсвам с тиквени семки. Може да се добави ленено семе и сусам също.

Хайде, отивам да хапвам :)

Коментари

Популярни публикации