Коледни бонбони с тиква и подправки

Повече от два месеца не съм публикувала рецепти тук, основно използвам моята фейсбук страница Precious Raw Sweet & Salty, за да споделям нещата, които правя...
И ето днес е първият ми почивен ден за празниците и имам малко време да споделя с вас една коледна рецепта - за коледни бонбонки с тиква и индийски подправки... Не са напълно сурови, т.к.използвах печена тиква, следващият път ще използвам сурова и мисля, че ще се получат пак.

Продукти:
200 гр. сурови орехи (или каквито други ядки имате налични)
5-7 бр. фурми без костилка
2 с.л. кокосови стърготини 
2 с.л. (с връх) сварена или печена тиква
1,5 с.л. сусамов тахан
1 с.л. мед (може и да се пропусне, тогава се слагат повече фурми)
кората от 1/2 лимон
сок от половин лимон 
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
парченце (1,5 см.) пресен джинджифил
1-2 бр. клончета карамфил 

Приготвяне:

1. Орехите (или другите ядки) се смилат в кухненски робот или в чопър на леко едро брашно. Внимавайте да не ги мелите прекалено дълго, за да не започне да излиза мазнината от ядките.
2. Добавят се останалите сухи съставки - кокосовите стърготини, настърганата лимонова кора и подправките. Бъркате отново да се смесят добре.
3. Към сухата смес се прибавят обезкостените фурми, тиквата (предварително намачкана на пюре), сусамовия тахан, меда и лимоновата кора и сок.
4. Всичко се бърка бавно, може и на ръка, като се стремите да се оформи тесто, така че всички съставки да слепнат. Може да пробвате, като хванете малка част от сместа между пръстите си и да я стиснете леко - ако слепва, значи тестото е готово. Пробвайте го и добавете подправки, според вашия вкус.
5. Ако все още не се получава тесто, сега може да направите следното:
- да добавите още мед
- да добавите още сусамов тахан
- още тиква
- още фурми
- 1-2 с.л. вода
Изборът е според вкуса ви. Целта е да достигнете консистенцията на тесто за бонбони. Внимавайте с добавянето на мед, тахан и фурми - може да станат прекалено сладки или горчиви от тахана. Опитвайте периодично, за да коригирате навреме вкуса.
6. Ако тестото стане прекалено меко може да добавите още смлени орехи и/или кокосови стърготини.
7. Когато тестото стане, вече сте готови за направата на бонбонките. Вземате с чаена лъжичка (пълна) от сместа и с длани оформяте топчета, които може да оваляте в:
- смлени орехи
- кокосови стърготини
- какао
- рожково брашно
- или да ги оставите "голички"

Пожелавам ви много коледно настроение и весело празнуване... :)





Коментари

Популярни публикации