Кисел зелник "Малеее"
Изневерявам на суровата традиция и публикувам рецепта за нещо печено, което обаче стана... превъзходноооо :))))
Споделям рецепта за зелник (в превод баница със зеле), ама не с какво да е, а с кисело... Кръстих го "Малеее" т.к. когато отхапах първата хапка и възкликнах "малеее".
Тези от вас, които не обичат кисело зеле, могат спокойно да го заместят с прясно. Аз използвах домашно направено кисело зеле, което стои на терасата в един червен 80 л. бидон. Останаха около 5-6 зелки, така че имам за още поне 20 зелника :)
Видях идеята за тази баница от сайта на Ванилка, малко я видоизмених в частта с корите, иначе си я спазих с малки разлики. Ето нейната рецепта:
http://vanillka.com/2011/12/31/lucky-banica-with-cabbage/
А сега и моята.
Продукти:
2 ч.ч. нарязано кисело зеле
1-2 настъргани моркова
1 голяма глава стар лук (или 2 по-малки)
1 глава чесън
6-7 сушени домата
2 с.л. слънчогледови семки
зехтин
чубрица
червен пипер
риган
стафиди (по желание)
тофу (по желание)
1 пакет кори за баница
Приготвяне на плънката
1. Започва се с плънката - нарязва се зелето и лука, морковите се настъргват, чесънът се наситнява, а сушените домати се накисват за 10 мин. в топла вода да омекнат.
2. Когато всички продукти са готови, в тенджера се задушават лука и чесъна с малко зехтин (за готвене) и малко вода. Когато лукът стане прозрачен се добавят зелето и морковите и се оставят да се задушат. Ако въобще няма вода (ако всичко е извряло) и сместа е суха, може да долеете съвсем малко вода, колкото да се задушат съставките. Целта е плънката да не стане много мокра, но и да не е прекалено суха - т.е добре е да е влажна.
Бях включила котлона на 2-ра степен (от 3 възможни) и разбърквах от време на време.
3. Тук е момента да се добавят червения пипер и чубрицата - не пестете! Опитайте на вкус, може плънката да е леко безсолна. Ако желаете може да добавите сол.
4. След 5-10 мин. се добавят слънчогледовите семки и плънката се овкусява и с риган.
5. Котлонът се изключва и се оставя да къкри.
6. Плънката е добре да е изстинала, когато ще редите зелника. А сега следва...
Редене на зелника
1. Добре е да имате кори за баница. Дали ще си ги направите сами (аз не съм пробвала все още) или ще купите - ваш избор. В магазините има изобилие от кори, но аз предпочитам да са със състав от сорта: брашно тип еди какво си, вода, сол и толкова. Гледам да няма Е-та и други съставки, на които мястото им не е там. Намерих едни чудни кори - казват се Къпани кори (кой ги е мил, хич не знам) от пълнозърнесто брашно, произведени по старинна технология (така пише на торбичката). 1 пакет е с три големи кори. Първоначално исках да направя вит зелник, т.е. да навивам плънката в корите и да ги редя в кръг), но като започнах да развивам корите, те много лесно се накъсваха и затова минах на план Б: кора-плънка-кора-плънка, та до горе на тавата...
2. Като стана дума за тава, аз имам такива, в които правя тортите, с откопчаващи се стени.
За рождения ми ден ми подариха такава тава :) (много мило), та не я бях използвала все още, затова реших, че ще е тя.
Сложих кухненска хартия на дъното и започнах да редя.
3. На дъното се слагат поне 3 кори, т.е.да се създаде плътна и стабилна основа. Реди се ред кори, отгоре плънка, пак кори и после плънка, не много плътно, но не и рехаво. Корите се мажат с вода и зехтин и така докато свършат корите или докато зелника не тръгне да прелива от тавата. Водата и зехтина навлажняват и омазняват корите, но все пак добре е зехтина да е в умерени количества. Ако остане плънка, не се кахърете - мноооого е вкусна и направо така да се яде - то си е манджа... :)
Ако желаете може да сложите стафиди за по-екзотичен вкус и тофу.
Аз толкова се улисах в реденето и намазняването, че забравих да снимам и плънката и самото редене. Имам за архива само корите на дъното.
4. Най-отгоре се поставят също 3 кори за капак (каквото отдолу, такова и отгоре), намазняват се и се овлажняват със зехтин и вода и с вилица или нож се правят на 4-5 места дупки в зелника.
Пекох на 180 градуса за 20 мин.
5. Когато го изкарах, го оставих да изстине и чак след това го нарязах. Лесно стана цялата процедура по изваждането на парчетата, т.к. махнах стените на тавичката. Парчетата са като тортени - триъгълни. И тарррааааммм - резултатът:
Ядох с ръце, с нос, с чело, с брадичка - навсякъде имах плънка, но бях много, много щастлива, че я има Ванилка и че зелникът ми стана... малеее!
Да ви е сладко и да споделите като го направите!
Преси
Precious' Raw Sweet & Salty
Споделям рецепта за зелник (в превод баница със зеле), ама не с какво да е, а с кисело... Кръстих го "Малеее" т.к. когато отхапах първата хапка и възкликнах "малеее".
Тези от вас, които не обичат кисело зеле, могат спокойно да го заместят с прясно. Аз използвах домашно направено кисело зеле, което стои на терасата в един червен 80 л. бидон. Останаха около 5-6 зелки, така че имам за още поне 20 зелника :)
Видях идеята за тази баница от сайта на Ванилка, малко я видоизмених в частта с корите, иначе си я спазих с малки разлики. Ето нейната рецепта:
http://vanillka.com/2011/12/31/lucky-banica-with-cabbage/
А сега и моята.
Продукти:
2 ч.ч. нарязано кисело зеле
1-2 настъргани моркова
1 голяма глава стар лук (или 2 по-малки)
1 глава чесън
6-7 сушени домата
2 с.л. слънчогледови семки
зехтин
чубрица
червен пипер
риган
стафиди (по желание)
тофу (по желание)
1 пакет кори за баница
Приготвяне на плънката
1. Започва се с плънката - нарязва се зелето и лука, морковите се настъргват, чесънът се наситнява, а сушените домати се накисват за 10 мин. в топла вода да омекнат.
2. Когато всички продукти са готови, в тенджера се задушават лука и чесъна с малко зехтин (за готвене) и малко вода. Когато лукът стане прозрачен се добавят зелето и морковите и се оставят да се задушат. Ако въобще няма вода (ако всичко е извряло) и сместа е суха, може да долеете съвсем малко вода, колкото да се задушат съставките. Целта е плънката да не стане много мокра, но и да не е прекалено суха - т.е добре е да е влажна.
Бях включила котлона на 2-ра степен (от 3 възможни) и разбърквах от време на време.
3. Тук е момента да се добавят червения пипер и чубрицата - не пестете! Опитайте на вкус, може плънката да е леко безсолна. Ако желаете може да добавите сол.
4. След 5-10 мин. се добавят слънчогледовите семки и плънката се овкусява и с риган.
5. Котлонът се изключва и се оставя да къкри.
6. Плънката е добре да е изстинала, когато ще редите зелника. А сега следва...
Редене на зелника
1. Добре е да имате кори за баница. Дали ще си ги направите сами (аз не съм пробвала все още) или ще купите - ваш избор. В магазините има изобилие от кори, но аз предпочитам да са със състав от сорта: брашно тип еди какво си, вода, сол и толкова. Гледам да няма Е-та и други съставки, на които мястото им не е там. Намерих едни чудни кори - казват се Къпани кори (кой ги е мил, хич не знам) от пълнозърнесто брашно, произведени по старинна технология (така пише на торбичката). 1 пакет е с три големи кори. Първоначално исках да направя вит зелник, т.е. да навивам плънката в корите и да ги редя в кръг), но като започнах да развивам корите, те много лесно се накъсваха и затова минах на план Б: кора-плънка-кора-плънка, та до горе на тавата...
2. Като стана дума за тава, аз имам такива, в които правя тортите, с откопчаващи се стени.
За рождения ми ден ми подариха такава тава :) (много мило), та не я бях използвала все още, затова реших, че ще е тя.
Сложих кухненска хартия на дъното и започнах да редя.
3. На дъното се слагат поне 3 кори, т.е.да се създаде плътна и стабилна основа. Реди се ред кори, отгоре плънка, пак кори и после плънка, не много плътно, но не и рехаво. Корите се мажат с вода и зехтин и така докато свършат корите или докато зелника не тръгне да прелива от тавата. Водата и зехтина навлажняват и омазняват корите, но все пак добре е зехтина да е в умерени количества. Ако остане плънка, не се кахърете - мноооого е вкусна и направо така да се яде - то си е манджа... :)
Ако желаете може да сложите стафиди за по-екзотичен вкус и тофу.
Аз толкова се улисах в реденето и намазняването, че забравих да снимам и плънката и самото редене. Имам за архива само корите на дъното.
4. Най-отгоре се поставят също 3 кори за капак (каквото отдолу, такова и отгоре), намазняват се и се овлажняват със зехтин и вода и с вилица или нож се правят на 4-5 места дупки в зелника.
Пекох на 180 градуса за 20 мин.
5. Когато го изкарах, го оставих да изстине и чак след това го нарязах. Лесно стана цялата процедура по изваждането на парчетата, т.к. махнах стените на тавичката. Парчетата са като тортени - триъгълни. И тарррааааммм - резултатът:
Ядох с ръце, с нос, с чело, с брадичка - навсякъде имах плънка, но бях много, много щастлива, че я има Ванилка и че зелникът ми стана... малеее!
Да ви е сладко и да споделите като го направите!
Преси
Precious' Raw Sweet & Salty
Привет! Къде могат да се намерят тези кори?
ОтговорИзтриванеЗдравей Дара!
ИзтриванеКъпаните кори могат да се намерят в Карфур на щанда с другите кори, до Белла и Фамилия :) Цената им е по-висока от на другите, но си заслужава.
Има още една марка пълнозърнести кори, която е по-евтина, казват се Битас, има ги в Карфур, Лидл и Кауфланд, според производителя.
Аз съм от Варна, но предполагам ги има в тези вериги и в другите градове.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване