Зеленчуков пай с лук, домати и моркови

Реших да експериментирам с направата на зеленчуков пай - т.е. с брашна, зеленчуци, подправки, вода, мазнина и толкова... Бързо, лесно, семпло и вкусно...

Идеята отново е на Ванилка, следвала съм нейната рецепта почти 1:1. Ето оригиналът:
http://vanillka.com/2013/07/09/quick-breakfast/

А аз използвах:


Продукти
1 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно (може ръжено)
1 и 1/2 ч.ч. оризово брашно
1 ч.ч царевично брашно, премесено с малко елдено брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. слънчогледови семки
1 глава стар лук (може и пресен)
2 моркова
5-6 сушени домата наситнени
черен пипер, риган, босилек, чубрица
1/2 ч.ч. шарлан
2 и 1/2 ч.ч. вода
1 пресен домат за отгоре

Приготвяне:

1. В купа се омесват всички брашна + бакпулвера. Пълнозърнестото може да замените с елдено, нахутено или от просо - така пая става безглутенов.
2. Към брашната се добавят нарязания лук, настърганите моркови, слънчогледовите семки, сушените домати и подправките.
3. В друга купа се смесват водата с шарлана. Може да ползвате и друга мазнина по ваш избор - зехтин (за готвене), рафинирано слънчогледово олио, кокосово масло.
4. Към течните съставки бавно и с бъркане добавяте сухите съставки и разбърквате докато се хомогенизира сместта. Ако сте спазвали точно пропорциите няма да има нужда от корекции. Тестото се получава малко по-гъсто от тесто за кекс.
5. Сместта се прехвърля в намазнена тава за печене, като се разпределя навсякъде да е с еднаква дебелина.
6. Отгоре се нарежда пресния домат нарязан на кръгчета и се поръсва с черен пипер.

 7. Пече се на предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20-30 мин. С клечка може да пробвате дали вътрешността се е опекла. Също така е добре отгоре да хване коричка, за да е хрупкав паят.

Остава да си го хапнете с наслада... :)

Коментари

Популярни публикации