Овесено-бананов "млечен" шейк с чиа семена

Днес, за първо хранене си направих "млечен" шейк.
Досега не съм използвала овесени ядки за напитка, но всичко си има първи път... :)

Ето продуктите:

5 с.л. фини овесени ядки
1 добре узрял банан
1 с.л. сусамов тахан
1 с.л. ленено масло
1 ч.л.чиа семена
1 с.л. рошков брашно/сурово какао (за шоколадово-млечен шейк)
3-4 фурми (за повече сладост)

Приготвяне:
1. Предварително за 10-15 мин. се накисват овесените ядки в топла вода
2. След като омекнат заедно с водата се слагат в блендер и се блендират.
3. След като овесените ядки се смелят има два варианта:
- да оставите така сместта и да добавите другите продукти
или
- с цедка да отделите течността от несмлените ядки
Втората опция е при блендер, който не е много мощен и не смила добре.  
Това е полученото овесено "мляко". Ако избягвате глутен, може да замените овесените ядки с бадеми, лешници, слънчоглед, разбира се накиснати предварително.
4. Слагате всички продукти заедно и блендирате до хомогенна плътна смес.
5. За шоколадов "млечен" шейк може да добавите по 1 с.л. рошково брашно или сурово какао (или и двете) и да блендирате.
6. Налейте в чаша или бурканче и поръсете с чиа семена.

Да ви е сладко!
Преси



Коментари

Популярни публикации