Безглутенова веган пица с интересен блат (рецепта в снимки)
Отново ми се дояде пица и потърсих из интернет рецепти за веган пица, която да е без брашна, т.е. без глутен. Попаднах на интересни варианти с блатове от оризови брашна и други подобни, от карфиол, но това, което ми хвана "езика", упс... окото, бе една интересна съставка, а именно картофи.
Имах готови сварени от предната вечер картофи и речено-сторено, започна майсторенето на пицата.
Продукти за блата:
10-14 сварени и обелени пресни картофи
4-6 ч.л. хуск псилиум (или смляно ленено семе)
1 с.л. зехтин
хималайска сол
чубрица
босилек
черен пипер
малко вода
Продукти за отгоре:
3-4 с.л. лютеница
царевица
грах
зелен лук
маслини
аспержи (замразено)
Уреди:
Пасатор
Точилка
Тава
Ножица
Приготвяне:
1. Сваряваме и обелваме около 10-14 бр. пресни картофи, аз ползвах такива лично производство.
2. Нарязваме ги на по-едри парчета, слагаме подправките, зехтина + малко вода и започваме да пасираме. Когато сместа стане като крем, спираме за да пробваме как е на вкус. Оказа се, че картофите поемат доста подправки и трябва да се слагат повечко. Но все пак това е до вкус, затова е добре да пробвате.
3. След подправките се добавя хуска/псилиум. Той замества яйцето във веган пицата и прави картофеното тесто лесно за месене и точене. При намокряне хуска набъбва и се желира. Същия ефект може да се постигне и със смляно на брашно ленено семе.
4. Продължаваме пасирането, докато не преценим, че няма останали цели парченца картофи и че вече може тестото да се меси на ръка. Месите известно време и вече може да прехвърлите тестото в тава.
5. На дъното на тавата за печене слагате кухненска хартия, за да не залепне тестото. Слагате топката тесто и с притискане го разстилате на хартията.
6. За да изглежда блата съвсем професионално, тук аз включих един любим на всяка жена уред - точилката ;) В детайлната снимка се виждат и самите подправки - много красиво се получи. Аз направих тънък блат, вие може да го разточите и по-дебел, както ви харесва.
7. Ред е на украсата - мажем с лютеница, поръсваме с каквото имаме, още подправки отгоре и готово.
8. Слагаме пицата в предварително нагрята до 180 градуса фурна и печем ли, печем на два реотана (горе и долу).
Не засякох за колко време стана, но е добре да си я следите. Този блат първоначално се издува леко, стои много мек, но когато започне да се запичат отгоре зеленчуците леко, оставяме включен само долния реотан. След още малко време пицата е готова. Има вариант блата преди намазването да се сложи леко да се запече само той, така също е добре и се избягва изгарянето на зеленчуците.
9. Нарязването на парчетата става най-лесно с ножица.
Та това е, нали е лесно! :)
Споделете после как се е получила при вас!
Преси
Имах готови сварени от предната вечер картофи и речено-сторено, започна майсторенето на пицата.
Продукти за блата:
10-14 сварени и обелени пресни картофи
4-6 ч.л. хуск псилиум (или смляно ленено семе)
1 с.л. зехтин
хималайска сол
чубрица
босилек
черен пипер
малко вода
Продукти за отгоре:
3-4 с.л. лютеница
царевица
грах
зелен лук
маслини
аспержи (замразено)
Уреди:
Пасатор
Точилка
Тава
Ножица
Приготвяне:
1. Сваряваме и обелваме около 10-14 бр. пресни картофи, аз ползвах такива лично производство.
2. Нарязваме ги на по-едри парчета, слагаме подправките, зехтина + малко вода и започваме да пасираме. Когато сместа стане като крем, спираме за да пробваме как е на вкус. Оказа се, че картофите поемат доста подправки и трябва да се слагат повечко. Но все пак това е до вкус, затова е добре да пробвате.
3. След подправките се добавя хуска/псилиум. Той замества яйцето във веган пицата и прави картофеното тесто лесно за месене и точене. При намокряне хуска набъбва и се желира. Същия ефект може да се постигне и със смляно на брашно ленено семе.
4. Продължаваме пасирането, докато не преценим, че няма останали цели парченца картофи и че вече може тестото да се меси на ръка. Месите известно време и вече може да прехвърлите тестото в тава.
5. На дъното на тавата за печене слагате кухненска хартия, за да не залепне тестото. Слагате топката тесто и с притискане го разстилате на хартията.
7. Ред е на украсата - мажем с лютеница, поръсваме с каквото имаме, още подправки отгоре и готово.
8. Слагаме пицата в предварително нагрята до 180 градуса фурна и печем ли, печем на два реотана (горе и долу).
Не засякох за колко време стана, но е добре да си я следите. Този блат първоначално се издува леко, стои много мек, но когато започне да се запичат отгоре зеленчуците леко, оставяме включен само долния реотан. След още малко време пицата е готова. Има вариант блата преди намазването да се сложи леко да се запече само той, така също е добре и се избягва изгарянето на зеленчуците.
9. Нарязването на парчетата става най-лесно с ножица.
Та това е, нали е лесно! :)
Споделете после как се е получила при вас!
Преси
Коментари
Публикуване на коментар