Сурово "Баунти" (рецепта в снимки)

Вечер...
Седя си аз в нас, направила съм сутринта 1-2 торти, предния ден още 1-2, пообиколила съм из града следобед и прибирайки се в нас бях набрала инерция в сътворяването на сладости и ме "сърбяха" ръцете да направя нещо... Но какво нещо? И както си седя, ме осени идеята за сурово "Баунти". Имах подходящите продукти в наличност, та си казах... Защо не! За да не преписвам изцяло на себе си заслугите за тази рецепта, да си призная, преди година-две още гледах рецепти за сурови варианти на известните десерти Марс, Сникерс, Туикс, Баунти. Все не стигах до тях - да направя за себе си и близките си. Покрай вкусотийките, които правя по поръчките, не остава много време за странични неща, още повече ако пак са сладки :) Но тези десерти се бяха загнездили в ума ми... Та така, до тази вечер, когато суровото "Баунти" стана факт...
И нека да започвам с рецептата, знам, че ще ви е интересно да я направите и вие.
Преди това, само да ви кажа, че количествата ги давам ориентировъчни, слагах на око и сега по памет възстановявам продуктите. Така че, количествата могат да варират. 

Продукти (за 10 парчета):

* за пълнежа
1 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. кокосов крем (половин опаковка)
1-2 с.л. кокосово масло (може и без, в крема има)
1-2 ч.л. ванилов екстракт или от шушулка
1-2 ч.л. лимонов сок (за по-свеж вкус пожелание)
1-2 с.л. мед или друг подсладител
малко вода (или кокосово мляко при наличност)

* за течния шоколад
2 с.л. сурово какао (или 1 какао и 1 рожково брашно)
1 с.л. течен мед или друг течен подсладител по избор
1-2 с.л какаово масло
малко вода или ядково (кокосово) мляко/крем (ако е нужно) за по-течен "млечен" шоколад

Уреди:
food processor със "S" нож (не знам как се превежда на български, не е съвсем кухненски робот)

Приготвяне:
1. Във food processor със "S" нож слагаме стърготините и ги смиламе колкото се може по-фино, като брашно.
 

Използвах ето тези стърготини, другите, стандартните, ми миришат много изкуствено, а и вкусът им е такъв. Затова по-добре тези.



Купувам ги от здравословните и био магазини. Има 2 вида - обезмаслени и необезмаслени. И двата вида са по 500 гр., но обезмаслените са като обем повече. Как става тази работа, не знам :) Както като задачата: Кое тежи повече - 1 кг. желязо или 1 кг. памук? :)
Та да се върнем на стърготините - аз вземам обезмаслени, т.к. така или иначе после слагам кокосово масло и да не стане прекалено мазно.

2. Слагаме ванилията и меда и смиламе отново. По принцип меда малко "заглушава" вкуса на кокоса, затова внимателно с него. Ако не консумирате мед (и за да е напълно веган Баунито), може да го замените с фурми, петмез от захарно цвекло, агаве сироп или кленов, но тогава може пълнежът да потъмнее. Като количество всеки преценява за себе си колко да му е сладко. Добър подсладител е и кокосовата захар, също я има в био и здравословните магазини. Точно си пасва с кокосовия пълнеж и всичко ще е от кокос.






3. Продължаваме да смиламе, като сместа трябва да започне да става на бучки. Добавяме и кокосовото масло (разтопено), лимоновия сок и тук е мястото да пробвате как е сместа на сладост.



4. После се добавя и кокосовия крем. Може да пробвате с кокосово месо от цял кокос, но то е по-твърдо и предварително трябва да го смелите. Иначе крема го купувам от био и здравословните магазини, ето вариантите:




Има и още видове, зависи от личния избор и разбира се, цена. Добре е да погледнете и състава, когато избирате крем, да няма добавена захар, консерванти и др. подобни неща, които не е желателно да ги има там.

5. След като всички продукти за пълнежа са в купата, продължавате да смилате, докато сместа не започне да слепва една към друга. За да тествате консистенцията, вземете малко от нея с пръсти и я стиснете. Ако слепва и не се разпада, е готова. Ако пък се разпада, слагате още кокосов крем или добавяте вода, но внимателно, за да не стане много водниста и прекалено мека.

6. След като сместа е готова, пресипвате я в плоска чиния или на дъска и с ръце оформяте квадрат с височина около 2 см.

 
7. Завивате "блата" в хартия за печене или фолио и го оставяте във фризера/камерата да стегне за 1-2 часа.

8. Малко преди да извадите охладения блат, идва ред за приготвяне на течния шоколад.
В купа, която не е разлята, а е с малко, събрано дъно, слагате продуктите и ги разбърквате добре, докато стане гладка консистенция, нито много гъста, нито много рядка и без бучки.  Добре е да може шоколадът да се "точи". Това се постига с добавяне на вода, кокосов крем или кокосово мляко (ако имате) към сместа, ако е прекалено гъста. Ако стане рядка, добавяте какао. Ако пък не ви стигне, си правите още една доза.


9. Когато течния шоколад е готов, изваждате пълнежа от фризера/камерата, оставяте го леко да отпусне и го нарязвате на няколко еднакви и равни по дължина и широчина парчета.
На тази снимка са 10 парчета. Сместта може да се оформи и на бонбонки, излизат 23 бр.



 10. Слагате всяко парче поотделно в шоколадовата заливка, с вилица го овалвате добре отвсякъде да се покрие с шоколад, изваждате го, оцеждате го и го поставяте в плоска чиния, в/у кухненска хартия.
На тази снимка са 9 парчета... едното го изядох преди да го "облека" в шоколад :)


11. Когато всички парчета са обвити в шоколад, връщате ги във фризера, за да стегне шоколада пак за 1-2 часа, може и повече, аз ги оставих цяла нощ.

12. Когато ги изкарате от фризера, ги оставете малко да се отпуснат преди консумация.
Резултатът е повече от впечатляващ, чак аз се изненадах... :)))


Ще съм много благодарна да споделите рецептата и да достигне до повече хора :)

Да ви е кокосово,
Преси
Facebook: Precious' Raw Sweet & Salty










Коментари

  1. Чудесна е Преси.Не съм виждала да продават кокосов крем, но може би не съм обърнала внимание какво точно има по здравословните магазини.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации