Веган ябълков сладкиш #2

След успешния опит с ябълков сладкиш №1 (рецептата е тук) , реших отново да се тествам и да направя ябълков сладкиш № 2 :) За мен пак се получи чудесен, а и дегустаторите казаха същото, така че, ето как да го направите и Вие...

Продукти:

4 средно големи ябълки
1 ч.ч.брашно от лимец
1/2 ч.ч. брашно от елда
1/2 ч.ч. кокосова захар (или друг подсладител)
3-4 с.л. смляно ленено семе (накиснато във вода) = заместител на яйцето
2 шепа орехи начупени на едро
2 шепа стафиди
1/2 ч.ч. кокосово масло + допълнително за намазване на тавичката
филтрирана/минерална вода
1 ч.л. бакпулвер / хлебна сода 
Подправки: бурбонска ванилия, канела, джинджифил (пресен или на прах)

Приготвяне:
1. В купа слагате всички сухи съставки, вкл. орехите и стафидите, подправките и набухвателите и разбърквате добре.
2. Нарязвате обелените ябълки на малки кубчета или ги настържете и ги добавяте в купата.
3. Слагате накиснатото ленено брашно, кокосовото масло и водата, която е толкова, колкото да се получи средно гъста смес, не много рядка, но не и прекалено течна.
4. Намазвате тавичката и изсипвате сместа в нея и заглаждате.
5. Отгоре нареждате резени ябълка, поръсвате със сусам и стафиди и слагате да се пече на предварително включена фурна на 180-200 градуса.
6. Проверявате с клечка след 30-40 мин. как е вътрешността.
7. Когато отгоре се напука сладкиша и ябълките и стафидите се позапекат, оставяте само на долен реотан да работи фурната за около 10-15 мин. още, но зависи от фурната все пак.
8. Хапва се добре изстинал :)






Коментари

Популярни публикации