Спагети от тиквички с домати, копър и сос Тахини

Здравейте!

Рецептата днес ще са едни необичайни спагети - от тиквички и то сурови. Колкото и да е чудно за някой, тиквичките, които сме свикнали да хапваме най-често пържени с кисело мляко и копър (едно време аз така), могат да се консумират и сурови. Определено този вариант е далеч по-здравословен от пържения... макар последния да е многооо вкусен... :)
За да си приготвите тези спагети ви е нужен един специален уред, който предполагам не се среща често в кухнята - спиралайзер (бг - спирализатор)...
Ето тук може да видите какво представлява тази джаджа.

И така, ето какво ви е нужно.

Продукти (за 1 порция):

* за спагетите
1 тиквичка
1 домат
1/2 връзка копър

* за сос Тахини
2-3 с.л. сусамов тахан
1 с.л. зехтин (често не слагам, защото тахана си е мазен)
1-2 скилидки чесън
сок от 1 лимон
хималайска сол
кимион
черен пипер
кориандър
вода

1. Тиквичката се обелва и се поставя в спирализатора и се прави на спагети.



 2. Спагетите се поставят в купа. Ето как изглеждат, като истински, нали? :)



3. Остава средната част на тиквичката, което може да си я хапнете така или като е готов соса.


4. Сос Тахини се приготвя като се разбъркат всички съставки заедно, като водата се добавя постепенно, до достигане на желаната консистенция. Чесънът се счуква в хаванче или се пресова. Овкусяването със солта и подправките е на вкус, така че тествайте.  Това е един от любимите ми сосове, може да се ползва за много ястия и салати.


5. Към купата със спагетите се добавят нарязаните на купчета домат, слага се отгоре соса, после нарязания копър и се сервира.


6. Ето финалния изглед на спагетите :)


До скоро хапване!
Преси


Коментари

Популярни публикации