Веган брауни с райски ябълки и стафиди (рецепта в снимки)

Здравейте и Честито Рождество Христово, нека да има много здраве, мир, щастие, любов и разбирателство... :) 

От известно време не съм качвала рецепти в блога, причината е, че имах доста поръчки за сурови торти, особено около празниците и други задачи и все не стигах да направя нещо друго... :)))
Сега, когато са празници и почивам, реших да направя сладкиш тип Брауни за трапезата на Коледа, а и имах повечко поомекнали вече райски ябълки. Исках да е печен, нещо по-различно от суровите сладкиши, които правя.
Този сладкиш е без захар и с минимално количество мазнина, но все пак си е калоричен, но от тези, полезните калории ;)) Става много лесно, бързо и определено... вкусно... :)

Продукти:

100 гр. овесени ядки
100 гр. сурови орехи
2 с.л. сурово какао
2 с.л. рожково брашно
1 с.л. ленено брашно
150 гр. фурми без костилка
300 гр. меки райски ябълки (или 4-5 средно големи)
2 с.л. кокосово масло
1 шепа стафиди
1 шепа начупени орехи
1 райска ябълка на парчета (не толкова узряла)
1/2 ч.л. бурбонска ванилия (на прах)
1 ч.л. сода

Уреди:
кухненски робот (или food processor)
шпатула (за обиране по стените)
тава с махащи се стени - 24 см.диаметър

Приготвяне

1. Всички сухи съставки се слагат в робота и се смилат на брашно - овесените ядки, орехите, какаото, рожковото брашно, лененото брашно, содата, ванилията



2. Сухите съставки се пресипват в купа.



3. В робота се слагат мокрите - фурмите без костилка, райските ябълки без люспите, кокосовото масло и се смилат до течна хомогенна смес.



4. Към течните съставки се слагат сухите от купата и всичко се пуска да се омеси добре до лепкава смес.



5. Добавят се стафидите, начупените орехи и райската ябълка на парчета, но вече без да се мели, а се разбърква. Моята райска ябълка беше по-мека и много не й личат парчетата. :)



6. Сместа се изсипва в тава, с хартия за печене отдолу, заглажда се и се пече на 150 градуса за 60 мин. Последните 10 мин. пекох на 180-200 гр., за да стане коричка отгоре. Иначе може и на повече градуси, за по-кратко време. Пробата с клечката е задължителна :) - последната трябва да е суха и сладкишът е готов. Също знак за готовност е и лекото напукване отгоре.






Това всъщност е долната страна на сладкиша, реших да го обърна да видя как изглежда и така си и остана :)




6. Хапва се добре изстинал и със сладко от райска ябълка - домашно приготвено на момента - просто добре узрялата райска ябълка я сложих отгоре и това е... :) 



Чуден стана! :)
Да ви е райско и празнично! :)
Преси

Коментари

Популярни публикации