Зеленчукови веган мъфини (рецепта в снимки)


Здравейте,
обичам да си измислям разни комбинации и затова днес се развихрих в кухнята. Този път реших да направя нещо солено - солени мъфини. За първи път правя мъфини, досега нито сладки, нито солени съм правила и се надявам късметът на начинаещия да не ми изневери :)))
Спрях се на зеленчукови мъфини, които са с много ниско съдържание на глутен и малко мазнина. Използвах каквито зеленчуци имах налични в хладилника и остатъци от две брашна - нахутено и лимецово. Може да използвате други брашна - стават с пълнозърнесто, ръжено, с оризово, елдено, просто експериментирайте. Ако нямате тава за мъфини може да наредите кошничките в обикновена такава, аз така направих (ще видите по-долу). 

Продукти (за 12 мъфина): 
1 ч.ч. (150 гр.) нахутено брашно
1 ч.ч. (150 гр.) лимецово брашно (с ниско съдържание на глутен)
2 с.л. ленено брашно, накиснато във вода = замества яйцето  
1 1/2 ч.ч. филтрирана вода
1/2 ч.ч. царевица (замразена)
5-6 стръка аспержи (замразено)
2 стръка зелен лук
1 морков
1/4 цвекло
5-6 маслини
5-6 сушени домата
2 с.л. зехтин
1 ч.л. хлебна сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. натурален ябълков оцет
1/2 ч.л. хималайска сол
магданоз
чубрица
черен пипер
сусам

Използвах кухненски робот за да разбъркам брашната и сухите съставки и подправки с водата, но ако нямате, става и в купа. Продуктите са за 13 мъфина... :)

Приготвяне:

1. Предварително приготвих зеленчуците, като обезкостих маслините, оставих да се размразят малко царевицата и аспержито, нарязах лука и магданоза, накъсах на малки парченца сушените домати, настъргах моркова и цвеклото. Последното го отделих, защото не исках да оцвети останалите зеленчуци.




2. В купата на кухненския робот сложих двете брашна, содата, бакпулвера,  солта, чубрицата и черния пипер и завъртях няколко пъти да се омесят добре.



3. Добавих водата, накиснатото ленено брашно, зехтина, оцета и пак завъртях докато се смеси всичко и стане смес не много течна, но не и прекалено гъста, май стана по-скоро към по-течна :)


4. Извадих S ножа от купата и към сместа добавих зеленчуците, но без цвеклото (не исках сместа да се оцвети), след което с шпатула разбърках всичко да се омеси добре.



5. Приготвих формичките - използвах силиконови и две от алуминиево фолио за еднократна употреба, т.к. силиконовите не стигнаха. Нямам все още форма за мъфини, затова ги наредих в тава. С лъжица запълних половината от формичките, добавих настърганото цвекло и дозапълних формичките, но не съвсем до горе, за да има място да бухнат.







6. Няколко пъти разклатих тавата и я вдигнах и пуснах на плота, за да се намести сместа и да няма въздух вътре. Поръсих ги отгоре със сусам и вече са готови за печене.

7. Сложих мъфините да се пекат на предварително загрята на 180-200 градуса фурна за 30-40 мин. Последните 10 мин. пекох на долен реотан. Тествах с клечка сместа и когато клечката е сравнително чиста и сместа се напука от горе, тогава мъфините са готови.



8. Оставих ги да се охлаждат на балкона върху решетката на фурната и махнах формичките, за да не омекнат, а да направят коричка и дебнах да не ги отмъкне някой гларус... :)



И дааааа, кеф, кеф, кеф, само такива ще си правя... за закуска, за обяд, за вечеря... :)))  Експериментът се оказа успешен :))) Пробвайте ги непременно... :)



 Калории за 1 мъфин: 128 калории

До мъфинясване... :) 
Преси



Коментари

Популярни публикации