Зеленчукова веган баница :)

Здравейте отново! 

Най-сетне намерих време да направя корите, които стояха в хладилника от 2-3 седмици, на баница с пълнеж от спанак, моркови, боб, царевица и заливка от соево кисело мляко и поръсена с маково семе...  За пожелалите рецептата, ето как да си я приготвите: 

Продукти
1 пакет кори за баница 
300 гр. спанак 
2-3 бр. настъргани моркова
200 гр. замразена царевица
200 гр. сварен боб или от консерва
1 средно голяма глава стар лук 
2-3 бр. скилидки чесън
1/2 - 1 кофичка соево кисело мляко 
сок от 1/2 или 1 лимон
хималайска сол
подправки по избор - използвах черен пипер, червен пипер, чубрица
1 с.л. зехтин за готвене
маково семе за поръсване

Приготвяне:
1. Прави се плънката, като в тиган се задушават във вода лука, нарязаните скилидки чесън, морковите, царевицата и боба.
2. Когато омекнат, се добавя наситнения спанак, овкусява се с подправките и се задушава до омекване.
3. Когато плънката е готова, се изчаква малко да изстине и се реди като класическа баница, може да се направи и вита. Ако желаете, корите се мажат с олио всяка. Аз пропуснах тази част.
4. Заливката се приготвя, като соевото мляко се разбива с малко вода, сока от лимона (защото не ми беше достатъчно кисело) и сол на вкус. 
5. Баницата се надупчва с вилица, за да може част от заливката да проникне навътре в плънката. 
6. Залива се със сместа, като се разнася равномерно с лъжица навсякъде, важно да има по краищата, за да не загорят.
7. Поръсва се със маково семе или каквото семе имате налично (може тиквено, слънчогледово, сусам, лен) и се пече 30-40 мин. на 180 градуса или до готовност, когато заливката придобие приятен загар.

Преси

Коментари

Популярни публикации