Безглутенова пица с интересен сос и веган кашкавал


Здравейте!

Преди известно време ми се прияде пица и реших да си направя една домашна набързо в нас! Получи се доста сполучлива, затова споделям рецептата.

ПРОДУКТИ за 1 бр. (ядох я на два пъти):

- за блата
50 гр. брашно от лимец или елда, за да е напълно безглутенов блата
50 гр. брашно от нахут
30 гр. ленено брашно или смляно ленено семе
30 гр. грахов протеин (може да се пропусне)
хималайска сол, кимион
вода

- за соса
1 домат (малък) обелен
1/4 блок тофу
1/4 авокадо
1-2 стръка зелен лук
1 връзка пресен босилек
1 скилидка чесън
черен пипер
хималайска сол

- за плънката
нарязани зеленчуци по избор (тиквички, пипер, салатно зеле, зелен лук, морков настърган)
маслини на кръгчета
настърган веган кашкавал (ползвах този тук)
стар лук на ленти
сос Арабиата (лют), купешки
листенца босилек за украса
подправки за поръсване - кимион, черен пипер, червен пипер, чубрица и др.

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Съставките за блата се объркат с вода и се прави меко тесто, което се разтила със силиконова шпатула в/у хартия за печене. Водата се добавя постепенно, за да не стане прекалено воднисто тесто и да се налага да се добавя брашно за сгъставяне.

2. Сложих блата да се запече леко в предварително нагрята фурна на 180-200 градуса.

3. През това време всички продукти за соса се блендират до леко гъста консистенция. Може да ви остане сос, сложете го в бурканче, затворете плътно и съхранявайте в хладилник 2-3 дни. После може да го използвате като сос за паста/спагети, за салата или да го добавите към сурова блендирана супа.

4. След 5-10 мин. извадих блата и го намазах с готовия сос, поръсих с нещата за плънката и върнах обратно във фурната. Моята подредба на плънката беше сос, зеленчуци, маслини, кашкавал, парченца стар лук, сос Арабиата на 2-3 места по-малко.

5. Пекох докато леко се запекат крайчетата на блата и лука отгоре, като предварително изключих долния реотан, за да не изгори блата отдолу. Това е при моята фурна. Също така вдигнах максимално най-горе тавата, за да се запече добре плънката и кашкавалът да се разтопли.

6. Когато извадих пицата, я оставих да се охлади и я разрязох с ножица ;)


Да ви е вкусно!
Преси




Коментари

Популярни публикации