Ябълкови мюсли бисквитки с лешници и джиндифил

Здравейте!

Поредната рецепта за бисквитки е вече готова... Много обичам да експериментирам с различни продукти и да правя бисквитки, който се хапват лесно, носят се лесно и лесно се правят... :) Ето и следващата доза ;)

Продукти:
5-6 ябълки
15 фурми
2-3 с.л.петмез от фурми (или
кокосова захар)
1-2 с.л.сусамов тахан (или друг)
150-200 гр. овесени ядки и малко смлени на брашно
1-2 с.л.ленено семе смляно + 4-5 с.л.вода = ленено яйце
канела
ванилия
пресен джинджифил 1 см.корен
1 шепа стафиди/сушени боровинки
1 шепа сурови лешници
вода/ядково мляко

Приготвяне:

1. Ябълките се нарязват, почистват се от семките и изгнилите и червиви части (аз ползвах нападали от дървото на село) и се слагат в кухненски робот.

2. Предварително в топла вода се накисват фурмите да омекнат, после се отцеждат от водата и се слагат при ябълките.

3. Към ябълките и фурмите се добавят канелата, ванилията, малко вода/ядково мляко за лесно смилане, тахана, джинджифила и петмеза (или кокосовата захар) и се пуска робота до смилане на леко течна и хомогенна смес.

4. Готовата мокра смес се прехвърля в купа и към нея се добавят овесените ядки, лешниците, стафидите, лененото яйце (лененото семе се накисва предварително). Една част от овесените ядки може да се смелят на брашно с чопър или да се сложи някакво друго брашно, което да поеме влагата на мократа смес.

5. Всичко се бърка добре, докато се хомогенезират съставките и сместа се оставя известно време, за да могат овесените ядки да поемат влагата.

6. След 15 мин. с лъжица се взема от сместа, слага се на тава с хартия за печене и се оформят бисквитки. Пекат се на 180 градуса за 15-20 мин. или до готовност.

И това е! :)
Преси

Коментари

Популярни публикации