Веган какаови мъфини с ябълки и тахан

Здравейте!

Отдавна не съм експериментирала в кухнята и днес ме навести кулинарната муза, която за дълго време беше изчезнала.
У дома имаме доста ябълки и освен домашен ябълков оцет, печени на фурна, на фрешове с моркови, целина и цвекло, реших да ги оползотворя за някакво печиво. Чудех се дали да са бисквитки, кекс, бонбони и накрая се спрях на мъфини. Лесно се хапват, мога да занеса в офиса, така че, избрах малките симпатични кексчета :)

И т.к. исках да е и нещо шоколадово, реших да са с какао.
И ето как ги направих.


Продукти:
* 200 гр. брашно (смесих овесено и от лимец)
* 20 фурми или повече, зависи колко сладки искате да са мъфините (или агаве/захар)
* 3 с.л. какао
* 3-4 с.л.олио/кокосово масло
* 2 с.л.сусамов тахан
* 3 средно големи ябълки
* ванилия
* 1/2 ч.л. сода за хляб
* вода или растително/ядково мляко на око

Приготвяне:
1. Фурмите се накисват в топла вода за 10-15 мин., за да омекнат.

2. В купата на кухненския робот се смесват всички сухи съставки - брашната, какаото, ванилията, содата и се разбъркват добре.

3. Прибавят се останалите продукти без ябълките - фурмите, маслото, тахана и водата/млякото на око и се разбърква до достигане на консистенция за кекс.

4. Обелват се и се настъргват ябълките и се прибавят към сместа, но без да се разбърква с ножовете на робота, а с лъжица, докато всичко се омеси добре. Ако сместа стане гъста, се добавя вода/мляко. Пробва се и как е на сладост и се добавя още подсладител, ако е нужно.

5. Сместа се разпределя по равно във формички за мъфини.

6. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин., като проверявах с клечка за зъби, дали са опечени.

След като са готови се слагат на решетка, за да изстинат. Отвън станаха с хрупкава коричка, а отвътре меки и влажни от ябълките.

Излязоха 12 бр. мъфина.
Да ви е сладко!

Преси

Коментари

  1. Здравейте, може ли вместо цели ябълки да са пулп и необходимо ли е да се добави вода, ако се направи такава замяна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Може да се пробва с пулпа, която е останала след направата на сок, но т.к.е суха, правилно сте предположили, че може да е нужно вода. Пробвайте към самата пулпа да добавите по малко вода постепенно, докато леко се разводни :) и после в сместа... Всичко е до експериментиране :) Успех

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации