Безглутенов хляб с киноа и чиа (лесен веген, без брашно и олио)

Здравейте! 

Явно почивните и празнични дни ми се отразяват творчески и днес направих много лесен и лесен с киноа, чиа и различни добавки.

Ето и рецептата.

Продукти:
* 200 гр. сурова киноа (ползвах бяла, може и микс)
* 50 гр. чиа семена
* хлебна сода
* сол
* вода

С тези съставки е базовата рецепта за хляба, а вече може да се добавят различни неща, в зависимост от вкусовите предпочитания, като:

* микс от семена (тиквено, слънчогледово, сусам, ленено семе)
* микс от зеленчуци (лук, пипер, маслини, сушени домати, грах)
* други подправки (черен пипер, босилек, риган, мащерка, розмарин)

Моите добавки са: 
* 2-3 парчета нарязани сушени домати
* 1/2 глава (голяма) стар лук
* суров слънчоглед
* обезкостени маслини

Приготвяне:
1. Киноата се измива и се накисва във вода за 8 часа.

2. Когато е готова се изплаква и слага в купата на кухненския робот.

3. Чиата се наксива във вода за 20 мин.докато стане на желе.

4. Когато е готова, се слага при киноата.

5. Добавя се солта и хлебната сода и започват да се смилат до хомогенна консистенция, но да останат и цели парченца. Добавя се малко вода за по-лесно смилане.

6. След като се спре смилането се добавят останалите неща - семена, зеленчуци и се разбърква добре сместа с лъжица, без ножовете на робота.

7. Когато е готова, сместа се слага във форма за печене на хляб с хартия за печене и се разтила добре.

8. Пече се на 160-180 градуса до готовност, затова хлябът трябва да се проверява с клечка за зъби и когато леко започне да придобива златист загар по краищата и клечката излиза суха е готов. Времето за печене зависи и от дебелината на хляба, затова е важно да се наблюдава.





Може и да се изсуши на 40-45 градуса за 8 часа на тънък пласт, за да се запазят всички ценни вещества.



Весели празници! 
Поздрави,
Преси

Коментари

Популярни публикации