Овесено-лимонов сладкиш с череши, чиа и шоколад (веган)
Здравейте!
Отново съм на тема сладкиши с череши... И както всеки път, отново експериментирах, като използвах продукти, налични у дома!
Този сладкиш е по-специален, защото е по поръчка и направо го дадох с тавата :) Снимах го след като беше готов и поръчах снимки, след като бъде разрязан. Получили са се много добре :)
Продукти:
1 и 1/2 ч.ч. брашно по избор (използвах такова от смлени овесени ядки)
1/2 ч.ч. бяла захар (не използвах Мускавадо, защото исках сладкиша да стане светъл)
1/4 ч.ч. олио
2 с.л. чиа
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. мляко или вода (исега използвах вода)
сок от 1 лимон
кора от 1 лимон
300 гр. обезкостени череши
100 гр. черен шоколад (използвах шоколадов чипс)
екстракт от ванилия
Приготвяне:
1. Всички сухи съставки се смесват в купа и се разбъркват добре (без черешите).
2. Всички мокри съставки се смесват в друга купа и също се разбъркват добре.
3. Мокрите съставки се изсипват при сухите и се бъркат до хомогенна смес.
4. Добавят се черешите и половината от начупения шоколад и се разбъркват. Оставя се овесеното брашно да попие и да се сгъсти, преди да се изспипе в тавата. Ако не се сгъсти достатъчно, може да се прибавят цели овесени ядки.
5. Сместа се изсипва в тавичка с хартия за печене и се украсява с шоколад и чиа семена отгоре.
6. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 мин. или до готовност, докато придобие лек загар. Добре е да се пробва с клечка за зъби, ако излиза суха, значи е готов.
7. Реже се охладен.
И това е - бърз, лесен и вкусен сладкиш :)
Поздрави,
Преси
Отново съм на тема сладкиши с череши... И както всеки път, отново експериментирах, като използвах продукти, налични у дома!
Този сладкиш е по-специален, защото е по поръчка и направо го дадох с тавата :) Снимах го след като беше готов и поръчах снимки, след като бъде разрязан. Получили са се много добре :)
Продукти:
1 и 1/2 ч.ч. брашно по избор (използвах такова от смлени овесени ядки)
1/2 ч.ч. бяла захар (не използвах Мускавадо, защото исках сладкиша да стане светъл)
1/4 ч.ч. олио
2 с.л. чиа
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. мляко или вода (исега използвах вода)
сок от 1 лимон
кора от 1 лимон
300 гр. обезкостени череши
100 гр. черен шоколад (използвах шоколадов чипс)
екстракт от ванилия
Приготвяне:
1. Всички сухи съставки се смесват в купа и се разбъркват добре (без черешите).
2. Всички мокри съставки се смесват в друга купа и също се разбъркват добре.
4. Добавят се черешите и половината от начупения шоколад и се разбъркват. Оставя се овесеното брашно да попие и да се сгъсти, преди да се изспипе в тавата. Ако не се сгъсти достатъчно, може да се прибавят цели овесени ядки.
5. Сместа се изсипва в тавичка с хартия за печене и се украсява с шоколад и чиа семена отгоре.
6. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 мин. или до готовност, докато придобие лек загар. Добре е да се пробва с клечка за зъби, ако излиза суха, значи е готов.
7. Реже се охладен.
И това е - бърз, лесен и вкусен сладкиш :)
Поздрави,
Преси
Коментари
Публикуване на коментар