Плосък безглутенов хляб с лук и ленено семе

 Здравейте, приятели :)

Ето и обещаната рецепта за плоския безглутенов хляб, който си правя през последния месец редовно. Прави се лесно и бързо и става и за сандвичи. Овкусяването зависи изцяло от вас, както и винаги може да добавите нещо друго - семена, ядки и да разнообразите базовата рецепта.

Продуктите:

60 гр. царевично брашно

60 гр. оризово брашно

30 гр. грахов протеин (пожелание, може да се замести с брашно) 

1 с.л. ленено семе (може и без)

2 глави стар лук

1 стрък пресен чесън 

1-2 с.л.олио

сол на вкус 

вода на око 

Приготвяне

1. В купа се смесват всички сухи съставки и се разбъркват добре.

2. В сместа се прави кладенче и се добавя водата и се разбърква по-малко и бавно. Добавя се вода отново, докато сместа стане малко по-гъста от такава за кекс.

3. Добавят се наситнените лук и чесън и пак се бърка добре.

4. Сместа се излива в тавичка с хартия за печене и се заглажда.

5. Пече се на 160-180 градуса до приятен златист загар и до напукване, може да се пробва и с клечка, когато излиза суха, хлябът е готов. Време при мен: 30-35 мин.

6. Охлажда се на решетка и след като изстине се нарязва на правоъгълници. При мен излизат 8-10 бр. според нарязването.


И малко статистика: 
1 бр. хляб излиза 615 гр. и 662 ккал.
На 1 хляб макросите са: В - 98.4, М - 12.5, П - 34.8
Режа го на 10 бр. парчета, всяко по 61 гр. и с 66,2 ккал.
На 1 парче макросите са: В - 9.84, М - 1.25, П - 3.48

Да ви е вкусно! :)

Преси

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации