Домашна паста за зъби с 6 съставки

От много време, има вече близо 2 години, не ползвам купешка паста за зъби, а си правя домашна такава. Причините да си я приготвям е, че няма химия, няма флуор и е и полезна - намалява образуването на зъбен камък и кървенето, заздравява венците и гони бактериите :) Направо е вълшебство... Дори като пътувам си я правя и си я слагам в кутийка и не тръгвам без нея.

В началото приготвях паста по рецепта в сайта Земя на заем,  а след време я модифицирах с добавката на други съставки.

Ако искате да пробвате и вие да си направите домашна паста за зъби с 6 съставки, ето какво ви е нужно:

Продукти
1. зелена хума (вид глина)
2. зехтин
3. щипка сол (може и хималайска ситно смляна)
4. клеева тинктура
5. тинктура от зелени орехчета
6. етерични масла
7. карамфил (по желание)
8. сода за хляб (по желание)
9. малко вода (може розова)

Приготвяне
1. Избирате си кутийка, задължитено да е с капаче, за да се запази ароматът на етеричните масла по-дълго време. Препоръчвам да е сравнително малка, за да може да се направи малко смес, която да се използва за кратко време, запазвайки аромата и качествата си.

2. В кутийката смесете 1 ч.л.хума и добавете зехтин, докато стане гъста кремообразна консистенция. Добавете и малко розова или филтрирана вода.

3. Към нея се прибавят двете тинктури, солта, по 3-4 капки етерични масла, евентуално карамфилът - 1 ч/л. Използвах 4 етерични масла: мента, чаено дърво, евкалипт, грейпфрут. Но може и други - по ваш мирис и вкус. Количеството им също зависи от това, колко ароматна искате да бъде пастата. Двете тинктури се предлагат в аптеките, но ако нямате някоя, може и без. Клеевата тинктура заздравява венците, а другата е против бактерии. Ореховата тинктура, която аз ползвам е също домашно направена, но за нея в друга тема... :)

4. Ако сместа стане пo-рядка, добавете хума за сгъставяне и обратното - ако е по-гъста се добавя малко зехтин или тинктура.

5. Препоръчително е разбъркването да става с дървена лъжица, т.к. хумата при досег с метал губи от качествата и свойствата си. Хумата е богата на минерали, което е добре за венците.

6. Това, което аз по-рядко добавям (от мързел) е карамфилът :). Подправката карамфил е против бактериите, които се развиват в устната кухина, затова е добре да присъства с пастата, но предварително трябва да се смели с кафемелачка. Ето точно тук мен ме домързява :)  Е, не винаги...

Предимства

* Хумата пък привлича към себе си нечистотиите, почистава и добавя минерали. Така не оставят налепи по зъбите след хранене.  
* Солта намалява киселиността в устната кухина, която се появява след хранене и която е една от причините за развитието на вредни микроорганизми.  
* Клеевата тинктура е спиртният разтвор на прополис и го добавям в пастата, поради това, че е с доказани антибактериални, противогъбични, противоплесенни и противовирусни свойства. Намалява възпаленията и кървенето и заздравява венците. Използва се при лечение на парадонтози, гингивити и други патологични състояния в устната кухина.
* Тинктурата от зелени орехчета също е противопаразитна и намалява появата на кариеси.
* Карамфилът има свойството да унищожава вредните паразити и бактерии. В комбинация със зехтина добре влияе на венците, съживява ги и ги подхранва.
* Содата има почистващо и избелващо свойство и със зехтина се омекотява абразивното и свойство
* Етеричните масла са за аромат и също действат благоприятно на венците.
* Водата се използва за хомогенизиране на сместа.

Недостатъци
За предимствата на тази паста писах, нека да спомена и недостатъците. Мда, има и такива и те са, че след миене, мивката и четката за зъби стават зелени от хумата и мазни от зехтина. Но това е нищо, в сравнение с ползите... :)


Ето и резултатът - домашна паста за зъби (няма представителна визия)

Забележка:
* предлагам рецептата от опитността, която имам с използването й. Нямам дентално образование. 
* направата и ползването на тази паста за зъби е изцяло по ваш избор

Коментари

Популярни публикации