Веган слънчогледово "сирене"
Продукти:
200 гр. слънчогледови семки
сок от 1 лимон
1 с.л.агар-агар (водорасло за сгъстител) или гума гуар
1 с.л.зехтин
150 мл. вода (топла)
кимион
черен пипер
червен пипер
хималайска сол
магданоз
Преди да започна с приготвянето, само да ви кажа за сгъстителите - агар-агар/гума гуар.
Те са натурални и се използват за сгъстяване на различни смеси в сладкарството.
Агар-агар се извлича се от два вида водорасли и е растителен заместител на желатина. Аз лично го предпочитам.
Сгъстителите може да ги намерите в био магазините за здравословни храни и продукти.
За гума-гуар може да прочетете тук:
http://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/e412
Приготвяне:
1. От предната вечер се накисва във вода слънчогледовото семе (за 8-10 часа).
2. На следващия ден семето се изплаква и се слага в подходящ съд за пасиране
3. Агар-агар се разтваря в 150 мл.топла вода и се оставя да истине
4. Към семената се добавя вече разтворения агар-агар и останалите продукти и се пасира до хомогенна смес.
5. За подправките и солта е нужно да пробвате по време на пасирането, за да докарате вкуса и солеността, която искате.
6. За още повече кисел вкус, може да увеличите лимоновия сок.
7. След като сте докарали вкуса, хомогенната смес се разстила в широка купа или плоска чиния с височина около 2 см. (може и повече, зависи от съда), заглажда се и се оставя да стегне в хладилник.
След като се втвърди, аз го нарязах на парченца, поръсих с червен пипер и малко зехтин и стана чудесно.
Веган сирене може да се получи добре и с кашу, за което ще пиша по-нататък...
Коментари
Публикуване на коментар