Веган слънчогледово "сирене"

На какво ви прилича това от снимката по-долу? На сирене? Мдааа, това е сирене, но от... слънчогледови семки и е домашно приготвено. Ако искате да си го направите са ви нужни следните неща:


Продукти:

200 гр. слънчогледови семки
сок от 1 лимон
1 с.л.агар-агар (водорасло за сгъстител) или гума гуар
1 с.л.зехтин
150 мл. вода (топла)
кимион
черен пипер
червен пипер
хималайска сол
магданоз





Преди да започна с приготвянето, само да ви кажа за сгъстителите - агар-агар/гума гуар.
Те са натурални и се използват за сгъстяване на различни смеси в сладкарството.
Агар-агар се извлича се от два вида водорасли и е растителен заместител на желатина. Аз лично го предпочитам.
Сгъстителите може да ги намерите в био магазините за здравословни храни и продукти.

За гума-гуар може да прочетете тук:
http://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/e412

Приготвяне:
1. От предната вечер се накисва във вода слънчогледовото семе (за 8-10 часа).

2. На следващия ден семето се изплаква и се слага в подходящ съд за пасиране

3. Агар-агар се разтваря в 150 мл.топла вода и се оставя да истине

4. Към семената се добавя вече разтворения агар-агар и останалите продукти и се пасира до хомогенна смес.

5. За подправките и солта е нужно да пробвате по време на пасирането, за да докарате вкуса и солеността, която искате.

6. За още повече кисел вкус, може да увеличите лимоновия сок.

7. След като сте докарали вкуса, хомогенната смес се разстила в широка купа или плоска чиния с височина около 2 см. (може и повече, зависи от съда), заглажда се и се оставя да стегне в хладилник.

След като се втвърди, аз го нарязах на парченца, поръсих с червен пипер и малко зехтин и стана чудесно.

Веган сирене може да се получи добре и с кашу, за което ще пиша по-нататък...

Коментари

Популярни публикации