Лападограхник

Здравейте,
в сезона на лапада, от едно чисто местенце често си събирах листа лапад за зелените смутита, които правя сравнително често. Бях заредила хладилника с една голяма торба лапад и за да не се развали реших да направя баница с плънка от лапад. Но... исках и още нещо да има в тази плънка и прерових складираните и налични в кухнята и хладилника суровини и си набелязах няколко, които да включва с направата на плънката. 

Ето продуктите, които използвах:
- 1 пакет готови кори за баница
- лапад (не знам количеството, но поне имаше със сигурност 1/2 че и повече торба)
- 1 ч.ч. замразен грах
- 1/2 ч.ч. сурово слънчогледово семе
- 3 стръка пресен зелен лук (може стар)
- 3 стръка пресен зелен чесън (може скилидки)
- подправки (чубрица, черен пипер, червен пипер)
- зехтин за готвене
- хималайска сол
- вода

За плънката:
1. В тенджера със зехтин и малко вода се задушават изчистения от стеблата лапад, граха, лука и чесъна.
2. Ако листата на лапада са много твърди, предварително може да ги накиснете в гореща вода, но така или иначе, те омекват от горещината.
3. За известно време задушавате зелените неща, добавяте семките, слагат се подправките (нека да са повечко като количество и на вкус) и солта. Всичко е готово, когато грахът леко омекне.
4. Плънката е добре да се получи сравнително суха, но не съвсем. Не е добре и да е прекалено водниста, иначе ще се разкашкат корите.

Редене на лападограхника:
1. Използвах Къпани кори, които имат само брашно, вода и сол, без Е-та. С тях правих и зелник, ето тук е рецептата за него.
2. В тава (ползвах с падащи стени за торта) започнах да редя както се прави класическа баница - 2 или 3 броя кори на дъното, плънка, кора, вода със зехтин мажа кората, пак плънка, пак кора и така докато свърши или плънката или корите.
3. Най-отгоре се слагат поне 2 бр.кори и отново се намазва със зехтин и вода.
4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 20-30 мин. като се проверява през това време кората отгоре да не изгори. Т.к.няма заливка (млечна при класическата баница), най-горната кора става хрупкава.
5. Хапва се леко поизстинал, разбира се :)

Да ви е сладко...
Преси

Коментари

Популярни публикации