Зеленчукова веган пица - бърза и лесна

Здравейте!

Дойде време и за рецептата за веган пица... Мммм... :)


Определено става доста вкусна и 2-3 вечери подред си я правихме. За блата използвах пълнозърнесто брашно, но публикувам рецептата с уговорката, че то може да се замени с брашно от семена (слънчоглед, тиквено семе, ленено семе), а също и с безглутенови брашна - от нахут, просо, елда, киноа, амарант, ориз, царевица.Следващия път ще пробвам да я направя така.

И нека да започваме...

Продукти за блата (1 бр.):
1 ч.ч. пълнозърнесто или безглутеново брашно
хималайска сол на вкус
зехтин
(може да се добави бяло или ленено брашно за лесно разточващо се тесто)
вода 

Продукти за плънката:
лютеница
замразена царевица
замразен грах
1-2 моркова
1-2 пиперки
5-6 сушени домата
зелен лук/чесън
магданоз
риган
босилек
(или други зеленчуци, каквито имате налични)
хималайска сол 

Приготвяне: 
1. В купа се смесва брашното с водата и малко сол на вкус, докато стане меко, нелепнещо тесто, което може да се разточва. Може да добавяте брашно или вода в зависимост дали става по-рядко или по-гъсто.Добре е докато сметта е в купата да я месите с ръка, докато се получи желаната консистенция на тестото.
2. В тава, покрита с кухненска хартия (или поръсена с брашно), слагате готовото тесто и може да направите следното:
а) да разточите тестото в тавата с малка точилка и после с нож да оформите кръг или квадрат (за квадратна пица)
б) с длани да сплескате тестото и с пръсти да го раздърпате и оформите в тавата на кръг или квадрат
Дебелината на блата зависи от вашите предпочитания, аз направих блата доста тъничък.
 3. Когато блатът е готов, го слагате в предварително загрята на 180-200 градуса фурна да се запече леко, за около 5-6 мин., не повече.

4. Изваждате го и го намазвате с лютеницата, навсякъде, най-вече краищата да се покрият, за да не изгорят. Аз ползвам лютеница с марка АЙВАР на Palirria, съставът й е добър, няма захар, няма консерванти и т.к нямам домашна, купувам от тази. Вие може да използвате домашна, или да направите доматено пюре от сушени домати, пасирани с пиперки, патладжан, лук, чесън, магданоз и др.
5. Поръсвате блата с нарязаните на дребно моркови и пиперки, с граха и царевицата, с накъсаните сушени домати, ако имате зелен лук, слагате го и него нарязан, поръсвате със солта и подправките и връщате украсения блат да се пече отново.
6. Следете пицата да не загори, най-вече краищата на блата.
7. Когато омекне граха, царевицата и морковите и леко се запекат краищата на блата, пицата е готова. Дори и да не са опечени съвсем зеленчуците отгоре, не е фатално.
8. Може да я покриете с кърпа, докато изстине, а после да я нарежете на триъгълници с ножица или със специален нож за пица (ако имате).
9. Добър апетит!

Преси



Коментари

Популярни публикации