Шоколадово-лешников "млечен" сладолед (рецепта в снимки)

Една сутрин исках сладолед и... реших да закусвам със сладолед, защо не!
Е, мисля си, че сладоледът не е обичайното нещо, с което се закусва сутрин, но този сладолед е необичаен, затова е обичайно да закусвам с него!
И си измислих ето това - веган "млечен" сладолед с банани, лешниково мляко,  лешников тахан и други неща, за които ще пиша по-долу...
И така... Започвам...

Използвах:
* 2 банана
* 50-60 гр.сурови лешници
* 3-4 фурми
* 3 с.л.лешников тахан
* 1 с.л.какао
* 1 с.л.рожково брашно
* 1/2 ч.л. бурбонска ванилия или по-малко

Уреди
*Блендер/Кухненски робот/Пасатор
* Тензух/марля или цедка
Последните не са за ядене... ;)

Процедури от предната вечер:
* нарязвате двата банана на кръгчета и ги слагате за една нощ във фризер/камерата да замръзнат
* накисвате във вода лешниците

Дейности на следващия ден:
* изваждате бананите от фризера/хладилника, за да отпуснат малко, но не много
* докато се отпускат бананите правите лешниковото мляко
То става като в блендер сложите изплакнатите лешници + 2 с.л. лешников тахан + фурмите + ванилията, слагате вода да покрие всичко и малко отгоре и блендирате до смилане на лешниците и до по-течна като мляко консистенция. Ако е нужно добавете още вода. После прецедете през марля, като стискате пулпата в марлята, за да я оцедите добре. Може да ползвате цедка, но става по-трудо и времеемко. Слагате млякото настрани засега.
* правите сладоледа
В подходящ за пасиране съд или в блендер/кухненски робот слагате бананите, какаото, рожковото брашно + малко от лешниковото мляко, за да помогне пасирането  и правите крем, но не много хомогенен, нека има цели непасирани бананови парчета. Поне на мен така ми харесва. Получава се стегнат крем като сладолед.

Събиране на всичко в едно:
1. Слагате готовия пасиран сладолед в подходящ съд (използвах широка чаша)
2. Поливате го с малко лешниково "мляко" (пожелание)
3. Поливате го с 1 с.л. лешников тахан
4. Поръсвате със следните варианти на топинг:
* натрошени какаови зърна (това направих)
* натрошени лешници
* кокосова захар (използвах такава)
* рожково брашно
* какао
* мед
* петмез
* друго по ваше желание


 И разказ в снимки:


Преди да направя лешниковото мляко, лешниците са в блендера


Пулпата, което остава от лешниците я запазете за сладки, смутита, бонбони, бисквтики


Така изглежда готовото лешниково мляко с лешниковия тахан, ванилията и сладостта на фурмите


Това са пасираните банани и другите съставки, преди украсата
 

  

 Сладоледът е полят с лешников тахан и поръсен със счукани какаови зърна и кокосова захар
 

 Тук сладоледът е вече дегустиран, мммм... Искам ощееее !!! :)))



Хайде действайте и кажете после дали ви е харесал!
Преси

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации