Овесен райски сладкиш с кокос, лешников тахан и шоколад

За новогодишната нощ се събрахме чудесна компания и решихме всеки да донесе по нещо за хапване. Аз направих  импровизирана "баница" с праз и тофу (рецепта ще дам малко по-нататък) и веган сладкиш.
Сега ще пиша за този сладкиш, който също е импровизиран :) При мен май всичко е така... :)
Имах останали още райски ябълки, които доста поомекнаха и ако не ги използвах, щяха да заминат в кошчето... Скоростта ми на ядене на райски ябълки е по-ниска от тази, с която те омекват :) Затова решението е... сладкиш за новогодишната трапеза.
Доста снимки му направих, когато беше готов, но сега не мога да ги открия в лаптопа, странно, къде ли съм ги сложила? :)
Имам само една, която направих на 1 януари, докато дояждах 2 останали парчета от сладкиша с чаша горещ шоколад (рецептата е тук).

И така, за сладкиша са ви нужни следните продукти:

100 гр. овесени ядки
* за безглутенов вариант - 100 гр.смлени на брашно сурови орехи/бадеми, безглутеново брашно - царевично, елдено, оризово, нахутено
100 гр. кокосови стърготини (купувам от здравословните магазини, може да ги видите в тази рецепта)
2-3 с.л.ленено брашно за слепване на тестото
4 меки райски ябълки
10-12 фурми
1 добре узрял банан (или 1-2 райски ябълки още)
стевия на прах
ванилия на прах или екстракт
1/2 ч.ч. вода
2 с.л. кокосово масло (може и без)
стафиди
орехи

Украса: фурми, райска ябълка, течен шоколад, лешников тахан, кокосови стърготини, боровинки, годжи бери

Приготвяне:
1. Мокрите съставки се смилат с блендер/кухненски робот/пасатор до хомогенна каша - обелените райски ябълки, фирмите, водата, банана (ако има), маслото.

2. Към течността се прибавят смесените сухи съставки - овесените ядки/орехи смлени на брашно и кокосовите стърготини, стевията, лененото брашно.

3. Всичко се разбърква добре, добавят се цели стафиди  и орехи, разбърква се и сместа се излива в тава и се заглажда.

4. Тук има 3 варианта:
а/ да се пече на 180-200 градуса за 40-50 мин., последните 10 мин, само на долен реотан (това зависи от печката)
б/ да се направи на по-тънък пласт и да се суши на 45 градуса в дехидратор или фурна за 8 часа и така се получава суров десерт
в/ да се направят малки бисквитки, които да се изпекат или изсушат

5. Когато сладкишът е готов е ред за финалната украса. Пасират се фурмите заедно с 1-2 райски ябълки до вид на конфитюр (може да добавите рожково брашно/какао пожелание), след което се намазва върху сладкиша. Отгоре се добавя течния шоколад (домашно направен по тази рецепта), лешниковия тахан (може и без, ако нямате) и се поръсва с боровинки, годжи бери и кокосови стърготини (или други налични продукти)

И това е, лесен, бърз, вкусен и се хареса на всички :)
Преси

Коментари

  1. Честита Новата 2015 година ! Нека тя ти донесе много нови кулинарни вдъхновения, здраве и надежда за нещо по - добро ! Да е мирна и благодатна !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, благодаря за пожеланията, нека и за теб да е здрава, успешна, вдъхновяваща и изпълнена с много положителни мигове, емоции и щастие... :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации