Шоколадови веган мъфини с райски ябълки и сусамов тахан

След успеха с импровизираната рецепта за солените мъфини, реших да се пробвам и със сладки. Комбинацията си я измислих, като исках да съчетая шоколад и сусамов тахан. Не излязоха много сполучливи на външен вид (не бухнаха) и се деляха, където е пълнежът (май сложих доста), но пък бяха вкусни, с лека горчивина от тахана и какаото.
Може пък на Вас да ви се получат :) Дано, дано...

Продукти:
100 гр. овесени ядки (може да се заменят с оризово, пълнозърнесто, ръжено, типово брашна и т.н.)
100 гр. смлени на брашно орехи
2-3 с.л. ленено брашно във вода = 1 яйце
1 ч.л. хлебна сода/бакпулвер или и двете
1 ч.л. стевия на прах
1 с.л. сурово какао
1 с.л. рожково брашно
3 райски ябълки (добре омекнали)
1 банан (добре узрял, но може и без него, а да сложите още райски ябълки)
8-10 фурми
1 ч.ч. вода
1 ч.л. оцет
1-2 с.л.сусамов тахан
щипка сол
канела
ванилия
натурален шоколад за пълнеж (без мляко)
зехтин/олио

Приготвяне:
1. В купата на кухненски робот с  S нож сложих мокрите съставки - обелените райски ябълки, банана, фурмите, водата, оцета, разбитото ленено брашно, сусамовия тахан, водата и разбърках няколко пъти.

2. Към мократа смес започнах да слагам сухите съставки - овесените ядки (ако са от едрите, добре е предварително да ги смелите в чопър/кафемелачка),орехите, какаото, рожковото брашно, содата/бакпулвера, канелата, ванилията, стевията и разбърквате, докато всичко се омеси добре и хомогенизира.

3. Ако сместа остане рядка добавете още брашна - равни количества и от двете. Ако пък стане прекалено гъста - добавете вода, но по малко. Трябва да стане смес като за кекс.

4. В силиконови формички слагате 1 с.л. от сместа, после слагате парче натурален шоколад и дозапълвате формичката с още 1 с.л. от сместа. Оставете малко място за набухване. На половината формички заедно с шоколада сложих и малко сусамов тахан допълнително, но не станаха добре, т.к. се отделяха там. Тези без тахана бяха стабилни. 

5. Пекат се на предварително загрята фурна на 150-170 гр. за 40-50 мин. 10 мин. още пекох на долен реотан (според фурната). Опечени са, когато направят коричка отгоре и тя се напука.

6. Когато са готови ги оставете да изстинат на решетка, като махнете формичките след 10 мин., за да направят коричка (ако искате). Аз ги оставям на балкона, защото по-бързо изстиват, а и печката ми е там и ми е по-лесно така.

Преси


Коментари

Популярни публикации