Бананово-овесени шоко бисквитки (лесни, бързи, веган + разказ в снимки)

Привет на всички кулинарни маниаци, опитвачи, ексериментатори и т.н. :))

Отново ми се приядоха бисквитки и днес реших да забъркам едни такива, затова отворих хладилника и шкафовете и си избрах няколко продукта от които станаха много лесни и бързи бисквитки. Нужни са само 5 основни продукта, само вашите ръце като уред, малко подправки и няколко гъдела за небцето под формата на стафиди, орехи и сусамов тахан :)

Но ето всички продукти:

ОСНОВНИ СЪСТАВКИ
1 добре узрял банан (моя си бе направо черен)
10 фурми, накиснати и обелени
75-100 гр. овесени ядки
1 с.л. сусамов тахан (замества мазнината)
1 с.л.сурово какао / 1 с.л. рожково брашно (или и двете)


ПОДПРАВКИ (може всички, може само някои)
канела
ванилия
индийско орехче
карамфил

Ако сложите повече какао и рожково брашно, бананът няма да се усеща, а ще се засили шоколадовият вкус.
Бисквитките могат да се направят и само с тези 5 основни съставки и подправките, останалото е пожелание, като добавки и както съм ги нарекла:

ГЪДЕЛИ ЗА НЕБЦЕТО (може и без тях)
20 гр. накиснати в ром стафиди
20 гр. начупени на едро орехи
1 с.л. петмез от фурми (по желание, за повече сладост)
1 с.л. кокосови стърготини (по желание)





Приготвяне:

1. Първо се накисват фурмите в топла вода, а стафидите в ром или някакъв ликьор - аз имам с мед и зелени орехчета.

2. Докато се киснат фурмите и стафидите, в голяма купа намачквам с ръце или вилица банана.


3. Към получилата се бананова каша сложих подправките (ползвах само канела и ванилия, обичам повечко да слагам) рожковото брашно и какаото, сусамовия тахан и пак разбърках добре.



4.  Обелих фурмите и ги намачках в кашата много добре, наложи се да си помогна с пръсти. После падна облизване... :) Много вкусна смес, за малко да я изям цялата :)
Дотук всичко това може да се смели и в кухненски робот заедно - банана, фурмите, тахана, какаото, рожковото брашно и подправките.

5. Когато сместа стана сравнително гладка и еднородна, сложих стафидите и орехите и пак разбърках добре.


6. Дойде ред и за овесените ядки, добавях постепенно и бърках до достигане на желаната гъстота на сместа. После я оставих да престои в купата, за да поемат овесените ядки от влагата и да стегнат.



7. След като сместа е готова, има 3 варианта:
а) бисквитките да се опекат за кратко 10-15 мин. на 180 градуса, бързо изгарят, защото нямат вода и не са влажни
б) да се оставят в хладилник да стегнат - пробвах, не стават много твърди
в) да се изсушат във фурна или дехидратор за 6-8 часа на 40 градуса

Аз предпочетох третия вариант и ги суших за една нощ. На следващия ден стаята ухаеше много ароматно и имах за закуска готови вкусни бисквитки. Изпекох и 2-3 бисквитки да видя разликата - при печените вкуса на банана се засили и се усещаше повече, докато при сушените - вкуса беше балансиран и цялостен, без превес на някой аромат и бяха по-сладки, докато при печените сладостта се намали... :)

Приличат на кюфтенца, нали!?:)

От посочените количества излязоха 15 бр. бисквити, като всяка е с около 73 ккал., от които 2 гр.протеини, 13 гр. въглехидрати и 2 гр. мазнини.

Хайде, пробвайте ги непременно! :)
Преси

Коментари

  1. Преси,
    и аз така правя сладкиши, слагам каквото има.Аз ще ги изпробвам сурови, прекрасни са .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации