Здравейте!
Обичате ли палачинки? Аз многоооо, но и както обичам, така и не ям такива :) И все се каня да си направя у дома и най-сетне намерих време и смелост да тествам едни... веган палачинки. Не че съм правила други, всъщност въобще не съм правила каквито и да било палачинки, което сигурно ще ви се стори многооо странно...:) Та рових в интернет за рецепти, има дооооста, четох, гледах клипчета :) сякаш кой знае какво сложно нещо ще правя и накрая реших... Ще направя такива, с каквито продукти имам у дома, както най-обичам :)
Сместа става много бързо и лесно, особено с помощта на блендер или кухненски робот. Но ако нямате, миксер или пасатор би свършили работа, а и една ръчна бъркалка също :) Повече време отнема печенето, но не чак толкова много, защото правих по 2 мини палачинки на един път.
И така, ето какво използвах:
1 ч.ч.овесени ядки (или друго брашно - лимецово, оризово, пълнозърнесто)
2 с.л.кокосова захар (може да се замени с друга или да се пропусне и увеличи петмеза)
2 с.л.петмез от фурми или накиснати фурми
3/4 чаша вода
1 банан
ванилия на вкус
канела на вкус
щипка калиева/хималайска сол
По принцип не използвам мазнина за готвене, за каквото и да е, дали за ядене, десерт или друго, но вие може да добавите кокосово масло - то е най-подходящо за термична обработка и не променя структурата си при нагряване. Ако нямате - може и без мазнина.
Приготвяне:
1. Много лесно за направата на сместа ми помогна блендера. В него смелих овесените ядки на брашно след което добавих другите сухи съставки - захарта, солта, канелата и ванилията. Пак разбърках, докато всичко се смеси добре.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipF61n9AI75s9icJE96F_V43AbL4aN7vnWK7Ay2nIGXRL-Ex5XAVmUxBCtnEO8GcOulqVlRzbmNn8NBB0UyYaVnGA5gurLtRanrA3-tvcDWC1ktcb9XgQSvNWc0PCJkYmWSfmfE0J9yGiT/s320/DSC09326.JPG) |
Фини овесени ядки |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgu0zWvUGxbWLFwMXU_L5FmrKvoWohZvOIrz1JXhGh6pZuU6xmFpsdXTKb57ygWRu13ZXm6lb2Q5Rol7Ij1e8-2JImHoBCfuG_NCuis68nI1drdaHTBqRSAsZNN-mjbNYtd4S0-pDIMiRZm/s320/DSC09329.JPG) |
Смлените сухи съставки |
2. Към сухите съставки добавих банана, петмеза и водата постепенно, като се стремях да направя сместа по-гъста от стандартната палачинкова смес, нещо като боза. Ако стане много рядка сместа, палачинките няма да могат да се обръщат с шпатула и няма да станат. Блендирах до гладка консистенция без бучки и опитах как е на вкус, за да коригирам, ако нещо не е добре.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-3LijLLhc-VeVoqDNDYLNSbF2Y-zTCAJL5Nw_ecXt8rUOVnm0fKgqpq14OKeXBO40pcFWkX6zu2DPlBkhYnYgTJ2r3qjqbeXmrT8hIRSVF-rcIEQwsQTJAo5ZHcxvR3vka_CM3E5P2pMb/s320/DSC09330.JPG) |
Банана преди смилането, хубаво е да е добре узрял |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2IZHmJwaiDjXSMRRjQf9_Tvh2e8_OzzEEf9Uv13Cx_EkW0K2_Rj5KR6wpSL6TeZ_xHM64teAXIGOPZp1L9PzD37jaBnStmkS7XlIcSB915dIU_panzuiXEwDzZQdBo8mC0Z90M6iYbqO1/s320/DSC09332.JPG) |
Петмез от фурми, ако нямате, може да се замени с фурми, накиснати във вода и обелени |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMR31ZlOWTlyHbb3kj3sCV28APfK8D5DmCkH0KXNpFuwEthMSdc6CX2o9l0EFHjB7kOTAXBTvEBPtCAi_UsQCj4m4FMA57wAIrieuwnRL9y5d9vR5JnaxaUvsjUdX_3GBn23WDAAjr3mPL/s320/DSC09333.JPG) |
Смлените сухи и течни съставки с водата |
3. След като сместа е готова, загрях тиган с незалепващо покритие (може да се намаже с малко кокосово олио) и изсипвах на две места малко от сместа в тигана без да разстилам. Когато са по-дебелички палачинките, лесно се обръщат. От всяка страна пекох около 2 мин. на най-слаба степен на котлона, за да не загорят. Обръщах с шпатула. А докато се пекоха, така хубаво ухаеше на ванилия и карамел (от кокосовата захар)... мммм :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkIbBT6MNz017VLlYO2MScmFqkONWqTaTQTJnYh7-hWtzNpTfKqanNb1IfBCTUmnAuPxQ_UrWE13eiw6lAlBdYQkDrKJg8J7Mv5FZwS1pd2xzPA7k5JtWmqnRkrGsW9uAdz_gXMOB19IzZ/s320/DSC09334.JPG) |
Изсипвах сместа направо от блендера във формата на малки кръгчета, без да заглаждам с лъжица |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1b3EOOoYoLP5StqvcjPxZUAHy6qUJTXmNGUtE_4PlXoUkMqw1CrYll_rcH3mZFy2n4t18slKMclHoUuDbaZjk9UvdlQuT7eLG6JaVA6xo059IlvsblhyphenhyphenaF1OTxK2vyc3rnw4jGeBhxEzr/s320/DSC09335.JPG) |
Едната страна става гладко изпечена |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjMz0rlIshXfJVshNKWaPlwCaZcHwx2MIJ1MFh1yjnEgGE1t99POau8L-GwxtOXQ3oFnay-_9C9xMrOeyreereSLvkPSDK9taXZqmja4axjr1uxEkoro5yCL27uyLu8S9dGJ7B-10vQrnO/s320/DSC09339.JPG) |
Другата става... различна, на балончета... :) | | |
4. Когато са готови палачинките (излязоха 8 бр.) ги подредих във формата на торта :) като слагах палачинка, мажа я с нещо - може сладко, може шоколад, помежду слагах малини и понатисквах отгоре малко да слепнат, може тахан, после пак палачинка и пак я намазвах и така, докато свършиха палачинките. След като кулата от палачинки е готова, я полях с течен шоколад, лешников тахан, сложих малини, поръсих с орехи, сусам, конопено семе и годжи бери - да има вид :)... Може и между палачинките да не слагате нищо, а само отгоре да ги полеете, също ще стане добре, и така, ще се усещат повече палачинките... :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6wczKa6lDsEIU5t3ZbsMPJECkMuCfO2TuI8b97fQt1g5XoKdBfOgvggDaWVANvNp1ZtWr2jQ8WWAs3BlUXKDrGBOnmiQOBH7OLT6hoB0LO7wtgq8Cqm4AI4JnDKDQu2BBHTWlJFrkEYG-/s320/DSC09341.JPG) |
Реденето - сложих и ягодово сладко |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFv2Ci_hJz6ixxj_G2lFZqrut8YwDjwuNSkCeLc7p4FTsVZsF_MCzcni96GVN49-Wc_zO1IKit7heFoG0267FCK6XP0GVxdpxhKvQYByDBUcx1qrNVrAoT9jIbBvxNhbS1V6F8s2L2CXA4/s320/DSC09342.JPG) |
Добавих и малинки между палачинките... :) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9PEXAn3nj9lMEmVnElSjaXq760_p15VuT6utL3mPpGB6fH7uXB-3SWajcXW-ljUyofHLRRW_n8aSsle1GqbB7CizJqTc8lmim5nkm30sLxepLBlyyZi7tZ7ELw7Cr80Go6SoN3y0K7xYo/s320/DSC09346.JPG) |
Финалния вид... :) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnGAuO74vq5VwoTqKWouj_rhK9BXC-7szfrwy1slK3IShu2nLMZuqaIrBgR4WeD_Dfy5shNlxaPV7kA2zwFeRIe9DUFzwzHtGukBvsg4CTBHhMmGkFgK5GvoQgjuBmRMRyIlo49Sgqkcoh/s320/DSC09343.JPG) |
От друг ъгъл... Обичам шоколадът да се разлива... :) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUT2aY4XgDfltS1tiU6IdvXWtbOiilQj4rClMu1Z6MW5t_DNihJMSYOvH-1ddFlfyrzH88-iDF0uyd1TrIvrXsGI0ZYTV-WjD5ClXxsPSNXpMAdyNDwnRn3QSKjhtfINRCCYmAvnnxXcct/s320/DSC09353.JPG) |
И поглед отвътре... Тук палачинките вече са дегустирани... :) |
И следва... палачинкоомахване :)))) Супер вкусно :)
Една палачинка излиза 142 калории (без допълнителното овкусяване и топингите), от които 4 гр.протеини, 26 гр.въглехидрати и 3 гр.мазнини.
Пробвайте ги, класиката - палачинки в неделя! :)
Преси
Преси,
ОтговорИзтриванечудни са станали палачинките.Аз използвам за палачинки овесено брашно, а не ядки и също стават много добре.
Поздрави !
Елена, мерси, ще пробвам и с овесено брашно следващия път :)
Изтриване