Пухкави мини бананови палачинки (лесни, веган, рецепта в снимки)

Здравейте!

Обичате ли палачинки? Аз многоооо, но и както обичам, така и не ям такива :) И все се каня да си направя у дома и най-сетне намерих време и смелост да тествам едни... веган палачинки. Не че съм правила други, всъщност въобще не съм правила каквито и да било палачинки, което сигурно ще ви се стори многооо странно...:) Та рових в интернет за рецепти, има дооооста, четох, гледах клипчета :) сякаш кой знае какво сложно нещо ще правя и накрая реших... Ще направя такива, с каквито продукти  имам у дома, както най-обичам :)
Сместа става много бързо и лесно, особено с помощта на блендер или кухненски робот. Но ако нямате, миксер или пасатор би свършили работа, а и една ръчна бъркалка също :)  Повече време отнема печенето, но не чак толкова много, защото правих по 2 мини палачинки на един път.

И така, ето какво използвах:

1 ч.ч.овесени ядки (или друго брашно - лимецово, оризово, пълнозърнесто)
2 с.л.кокосова захар (може да се замени с друга или да се пропусне и увеличи петмеза)
2 с.л.петмез от фурми или накиснати фурми
3/4 чаша вода
1 банан
ванилия на вкус
канела на вкус
щипка калиева/хималайска сол

По принцип не използвам мазнина за готвене, за каквото и да е, дали за ядене, десерт или друго, но вие може да добавите кокосово масло - то е най-подходящо за термична обработка и не променя структурата си при нагряване. Ако нямате - може и без мазнина.

Приготвяне:

1. Много лесно за направата на сместа ми помогна блендера. В него смелих овесените ядки на брашно след което добавих другите сухи съставки - захарта, солта, канелата и ванилията. Пак разбърках, докато всичко се смеси добре.

Фини овесени ядки
Смлените сухи съставки

 2. Към сухите съставки добавих банана, петмеза и водата постепенно, като се стремях да направя сместа по-гъста от стандартната палачинкова смес, нещо като боза. Ако стане много рядка сместа, палачинките няма да могат да се обръщат с шпатула и няма да станат. Блендирах до гладка консистенция без бучки и опитах как е на вкус, за да коригирам, ако нещо не е добре.

Банана преди смилането, хубаво е да е добре узрял
 
Петмез от фурми, ако нямате, може да се замени с фурми, накиснати във вода и обелени

Смлените сухи и течни съставки с водата
3. След като сместа е готова, загрях тиган с незалепващо покритие (може да се намаже с малко кокосово олио) и изсипвах на две места малко от сместа в тигана без да разстилам. Когато са по-дебелички палачинките, лесно се обръщат. От всяка страна пекох около 2 мин. на най-слаба степен на котлона, за да не загорят. Обръщах с шпатула. А докато се пекоха, така хубаво ухаеше на ванилия и карамел (от кокосовата захар)... мммм :)

Изсипвах сместа направо от блендера във формата на малки кръгчета, без да заглаждам с лъжица

Едната страна става гладко изпечена

Другата става... различна, на балончета... :)
4. Когато са готови палачинките (излязоха 8 бр.) ги подредих във формата на торта :) като слагах палачинка, мажа я с нещо - може сладко, може шоколад, помежду слагах малини и понатисквах отгоре малко да слепнат, може тахан, после пак палачинка и пак я намазвах и така, докато свършиха палачинките. След като кулата от палачинки е готова,  я полях с течен шоколад, лешников тахан, сложих малини, поръсих с орехи, сусам, конопено семе и годжи бери - да има вид :)... Може и между палачинките да не слагате нищо, а само отгоре да ги полеете, също ще стане добре, и така, ще се усещат повече палачинките... :)

Реденето - сложих  и ягодово сладко
Добавих и малинки между палачинките... :)

Финалния вид... :)
От друг ъгъл... Обичам шоколадът да се разлива... :)

И поглед отвътре... Тук палачинките вече са дегустирани... :)

И следва... палачинкоомахване :)))) Супер вкусно :)
Една палачинка излиза 142 калории (без допълнителното овкусяване и топингите), от които 4 гр.протеини, 26 гр.въглехидрати и 3 гр.мазнини.

Пробвайте ги, класиката - палачинки в неделя! :) 
Преси

Коментари

  1. Преси,
    чудни са станали палачинките.Аз използвам за палачинки овесено брашно, а не ядки и също стават много добре.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, мерси, ще пробвам и с овесено брашно следващия път :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации