Спагети от тиквичка с чери домати, бадеми и сос Тахини

Здравейте!

Отново ви предлагам рецепта за сурови спагети от... тиквички. За да ги приготвите ви е нужен специален уред, който предполагам не се среща често в кухнята - спиралайзер (бг - спирализатор)...
Ето тук може да видите какво представлява тази джаджа.

И така, ето рецептата.

Продукти (за 1 порция):

* за спагетите
1 тиквичка
4-5 чери домати, нарязани на половинки
1/2 връзка копър
4-5 маслини
4-5 накиснати бадема за 8 часа
1 стрък пресен лук
листенца босилек/мента (пожелание)

* за сос Тахини
1-2 с.л. сусамов тахан
1 скилидки чесън
сок от 1/2 лимон
хималайска сол
кимион
черен пипер
кориандър (пожелание)
вода

1. Тиквичката се обелва и се поставя в спирализатора и се прави на спагети. Ако нямате в кухнята този уред, с белачката за картофи, може да направите цялата тиквичка на ленти - нещо като талиатели :)



 2. Спагетите се поставят в купа. Ето как изглеждат, като истински, нали? :)



3. Остава средната част на тиквичката, което може да си я хапнете така или като е готов соса.


4. Сос Тахини се приготвя като се разбъркат всички съставки заедно, като водата се добавя постепенно, до достигане на желаната консистенция. Чесънът се счуква в хаванче или се пресова. Овкусяването със солта и подправките е на вкус, така че тествайте.  Това е един от любимите ми сосове, може да се ползва за много ястия и салати.


5. Към купата със спагетите се добавят нарязаните чери домати, обезкостените маслини, бадемите, лука, слага се отгоре соса, после нарязания копър и се сервира.


И това е, после се наслаждавате... :)
Преси

Коментари

Популярни публикации