Мини питки със зеленчуци

Когато ми се хапва нещо тестяно, често си правя малки питки или мини хлебчета с различни зеленчуци в тях. Последният ми експеримент се получи много успешен, както каза една приятелка - мини хлебчета с вкус на пица... :)
Споделям с вас рецептата, лесно се правят и не отнемат много време...:)

Продукти:
100 гр. лимецово брашно
100 гр. царевично брашно
1 стръка зелен лук (или повече)
1 скилидки чесън
зеленчуци по избор: 1 червена пиперка, 1 зелена, настърган морков или цвекло, нарязан домат
хималайска сол
чубрица
сушен/пресен босилек
пресен магданоз
вода

Приготвяне:
1. Смесват се в купа сухите съставки - брашната и подправките и се объркват с вода до меко тесто. Може да използвате и кухненски робот за по-добро разбъркване. Водата се слага постепенно.

2. Добавят се нарязания лук, пипер, домат, настъргания морков, цвеклото, наситнената скилидка чесън и магданоза. Всичко се разбърква отново, но без робота, а на ръка.

3. Тестото не трябва да е прекалено мокро, но не и много сухо, а да е с такава консистенция, за да могат с ръка да се оформят питки. За корекция - ако се налага се добавя вода или брашно.

ИДЕЯ: Често сутрин си правя зеленчукови сокове от моркови, пипер, цвекло и зеленолистни - целина, магданоз, лапад, коприва и директно слагам пулпата, която остава вместо зеленчуците. Така не се налага да я хвърлям, а я оползотворявам.

П.П. Ако сместта се разпада и не могат да се оформят питки, може да добавите 2-3 с.л.смляно накиснато ленено семе във вода, докато се желира.

4. Хлебчетата се пекат на 160-180 градуса за около 20-30 мин., отвън стават с хрупкава коричка, а вътре са мекички. Поради липсата на набухватели, на следващия ден стават по-твърди, така че, е добре да се правят малки дози за момента.

Преси

Коментари

Популярни публикации