Мини питки със зеленчуци
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQSNqySIj5LZnR3-YVhj0tu3ng_zzuoaztaY4e3sCTXs2f-6re5pDhaiqcQbuJq_t1eY_B5skgbYTYZHvbAHq1obSc5NIzroYFVBYTJSll0LPgto1Iaod-cyDU9TVisptIYYDlXsyBuICr/s320/11903901_1057169380961196_6277831920301393034_n.jpg)
Споделям с вас рецептата, лесно се правят и не отнемат много време...:)
Продукти:
100 гр. лимецово брашно
100 гр. царевично брашно
1 стръка зелен лук (или повече)
1 скилидки чесън
зеленчуци по избор: 1 червена пиперка, 1 зелена, настърган морков или цвекло, нарязан домат
хималайска сол
чубрица
сушен/пресен босилек
пресен магданоз
вода
Приготвяне:
1. Смесват се в купа сухите съставки - брашната и подправките и се объркват с вода до меко тесто. Може да използвате и кухненски робот за по-добро разбъркване. Водата се слага постепенно.
2. Добавят се нарязания лук, пипер, домат, настъргания морков, цвеклото, наситнената скилидка чесън и магданоза. Всичко се разбърква отново, но без робота, а на ръка.
3. Тестото не трябва да е прекалено мокро, но не и много сухо, а да е с такава консистенция, за да могат с ръка да се оформят питки. За корекция - ако се налага се добавя вода или брашно.
ИДЕЯ: Често сутрин си правя зеленчукови сокове от моркови, пипер, цвекло и зеленолистни - целина, магданоз, лапад, коприва и директно слагам пулпата, която остава вместо зеленчуците. Така не се налага да я хвърлям, а я оползотворявам.
П.П. Ако сместта се разпада и не могат да се оформят питки, може да добавите 2-3 с.л.смляно накиснато ленено семе във вода, докато се желира.
4. Хлебчетата се пекат на 160-180 градуса за около 20-30 мин., отвън стават с хрупкава коричка, а вътре са мекички. Поради липсата на набухватели, на следващия ден стават по-твърди, така че, е добре да се правят малки дози за момента.
Преси
Коментари
Публикуване на коментар