Нахут с моркови, брюкселско зеле и доматен сос

Здравейте!

Готови ли сте за една вкусна манджа? :) Определено този кулинарен експеримент се получи много успешен, затова и реших да споделя рецептата... И така, ето какво си сготвих за един съботен обяд след чудесна тренировка на открито на стадион Спартак Варна със известните БиС - Благотворителност и Спорт (повече за инициативата тук).

П.П.Направих снимки на ястието, но с телефона, защото фотоапарата ми не беше зареден, но не станаха хубави и реших да ви ги спестя... smile emoticonsmile emotic

Продукти:

200 гр.сварен нахут
6-8 бр. брюкселско зеле
1-2 моркова
3 стръка зелен лук (може и стар)
1-2  скилидки чесън
1 домат
1-2 фурми или друг подсладител (ако домата е кисел)
8-10 бр.сушени домата
1-2 шепи спанак (пожелание)
хималайска сол
черен пипер
чубрица
риган
босилек

Уреди: Трябват ви незалепващ тиган с капак, дървена лъжица за разбъркване и блендер/пасатор или кухненски робот


Приготвяне: 

1. Изкарах от фризера една торбичка (200 гр.) замразен нахут и я сложих в топла вода да се размрази.

2. Накиснах в топла вода за 25-20 мин,сушените домати (ако не са в олио, ако са - няма нужда от киснене), за да омекнат.

3. През това време сложих тигана на котлона да се загрява (без мазнина) и нарязах лука, чесъна, моркова (може и да се настърже) и измих брюкселското зеле. Може да добавите, ако желаете и други зеленчуци - пиперки, замразен грах, броколи.

4. В тигана сложих първоначално лука, чесъна и моркова с малко вода да се задушат и ги покрих с капак за 10 мин.

5. В блендер смелих на сос домата, сушените домати и фурмите с една част от подправките. Оставих на страна соса.

6. В тигана сложих и останалите продукти - нахута, брюкселското зеле и подправките и оставих да се задушават, добавих 1/2 ч.ч.вода и ги оставих, докато изври водата.

7. Когато останаха без вода, добавих доматения сос от блендера и спанака и отново задуших, докато соса се сгъсти и намалее, но все пак остана сос, за да не стане сухо ястието.

8. Свалих от котлона и поръсих с наситнен пресен магданоз.

И това е, получи се много вкусно ястие! :)
Преси


Коментари

Популярни публикации