Брауни с банан, кафе и бадеми

Здравейте!
Преди няколко дни направих съвсем импровизирано и спонтанно това брауни. Историята му започва с подарък на черен шоколад с кафе... Обичам шоколади, а такъв не бях яла. Отворих го, отчупих си едно парченце и го пробвах - много ми хареса. И ми дойде идеята, този шоколад да стане на брауни... Защо не, интересно ми е да експериментирам, шоколад винаги мога да ям, но такова брауни не съм правила... Затова поогледах се в нас и по шкафовете, намерих банан, който беше вече леко потъмнял, смляно кафе, което използвам за сладкиши само (защото не пия кафе) и сурови бадеми... и леко започна да се заформя идеята :)

И така, ето рецептата за това брауни, което се оказа доста сполучливо:


Продукти:

- 100 гр. черен шоколад (веган)
- 100 гр. бяло/типово/овесено/лимецово брашно
- 1 банан
- 20-30 мл. оризово мляко или друго
- 3 с.л. смляно кафе, т.к. и шоколадът е с кафе
- 2-3 с.л. захар "Мускавадо" (или паста от фурми, мед, агаве, петмез, ако не искате да използвате захар), зависи колко сладко искате да е, но започнете с по-малко количество, все пак шоколадът има захар
- 20-25 гр. сурови бадеми за отгоре (или други ядки - орехи, лешници, кашу)

*** Количествата са за единична доза - 12 бр. квадрата, за повече, увеличете продуктите.

Приготвяне:
1. На водна баня се разтапя шоколада.

2. Когато е готов, към него се прибавя брашното, захарта, кафето и се разбърква добре.

3. Прибавя се банана, като половината го намачках с вилица, а другата половина нарязах на парчета. Бърка се отново.

4. Сместа трябва да стане като за кекс, нито много течна, нито много суха. Ако стане твърде суха, се слага мляко, на око постепенно, ако е твърде течна - добавя се брашно.

5. Може да пробвате как е на сладост, сега е момента и коригирате, ако е нужно.

6. В тавичка с хартия за печене се изсипва сместа и се заглажда и оформя. Моята тавичка беше по-голяма и сладкишът стана по-тънък, но се опече по-бързо. Ако е по-малка тавичката - ще се случи обратното :)

7. Отгоре слагате нарязаните на парченца бадеми, като леко ги натискате, за да потънат в сместа.

8. Пече се на 160 градуса за около 30 мин., зависи от дебелината на сладкиша и се проверява с клечка за зъби често, кога е готов, за да не го изтървете.

9. След като изстине, се нарязва на парчета.

И това е :)
Преси

П.С. Ако не искате да използвате купешки шоколад, може да си направите домашен - с какао, какаово масло, мляко и подсладител по избор - захар, мед, петмез, агаве.


Коментари

Популярни публикации