Сурово барче с карамел, банан, бадеми и шоколад (рецепта в снимки)
Здравейте!
В един дъждовен съботен следобед, отново ме обхвана кулинарната муза и ето какво сътворих - СУРОВО БАРЧЕ С КАРАМЕЛ, БАНАН, БАДЕМИ И ДОМАШЕН ТЕЧЕН ШОКОЛАД. Прави се от 6 пласта, като 3 са основни, а другите 3 са само продукти. Рецептата пак беше от типа "каквото има по шкафовете" :)
Продуктите, които ви трябват за различните пластове:
1/ ЗА ОСНОВАТА
- 100 гр. суров слънчоглед, смлян на брашно
- 50 гр. кокосови стърготини
- 10-12 бр. фурми, накиснати в топла вода, за да омекнат
- кокосово/оризово/бадемово мляко
- канела
Приготвяне: Съставките се слагат в кухненски робот и се смилат до лепкава смес. Мляко се слага на око, докато сместа слепне. Когато е готова се разстила на тънък пласт върху хартия за печене, оформя се правоъгълник или друга форма и се оставя в хладилник да стегне.
2/ ЗА КАРАМЕЛА
- 1 с.л. тахан
- 1 с.л. мед /паста от фурми/агаве/петмез
Приготвяне: Двете съставки се омесват до кремообразна смес, може да се добави малко мляко, ако е твърде гъст карамела. Когато е готов, се намазва върху основата. Моя стана по-гъст и трудно се размаза, а и основата беше студена. Но се получи. Нарязва се банана на кръгчета и се нарежда върху карамела. После отгоре се поръсва с начупените бадеми.
3/ ЗА ШОКОЛАДА
- 1 с.л. кокосово масло
- 1 с.л. какаово масло
- 2 с.л. какао
- 2 с.л. рожково брашно
- 2 с.л. агаве/мед
Приготвяне: На водна баня се разтапят двете масла. Към тях се прибавят агавето, какаото и рожковото брашно и се бърка до консистенция на течен шоколад. Ако е много рядко се слага какао или рожково брашно, ако е много гъсто, може малко мляко. Пробвайте и как е на сладост и коригирайте, ако е нужно. Когато е готов шокоада, се излиза върху бадемите и се покри добре с лъжица навсякъде. За финал се поръсва с настъргана какаова маса, настърган шоколад, ядки, какао или кокосови стърготини.
Слага се в хладилник или фризер да стегне много добре и после се нарязва на малки барчета :)
Да ви е сладко :)
Преси
В един дъждовен съботен следобед, отново ме обхвана кулинарната муза и ето какво сътворих - СУРОВО БАРЧЕ С КАРАМЕЛ, БАНАН, БАДЕМИ И ДОМАШЕН ТЕЧЕН ШОКОЛАД. Прави се от 6 пласта, като 3 са основни, а другите 3 са само продукти. Рецептата пак беше от типа "каквото има по шкафовете" :)
Продуктите, които ви трябват за различните пластове:
1/ ЗА ОСНОВАТА
- 100 гр. суров слънчоглед, смлян на брашно
- 50 гр. кокосови стърготини
- 10-12 бр. фурми, накиснати в топла вода, за да омекнат
- кокосово/оризово/бадемово мляко
- канела
Приготвяне: Съставките се слагат в кухненски робот и се смилат до лепкава смес. Мляко се слага на око, докато сместа слепне. Когато е готова се разстила на тънък пласт върху хартия за печене, оформя се правоъгълник или друга форма и се оставя в хладилник да стегне.
2/ ЗА КАРАМЕЛА
- 1 с.л. тахан
- 1 с.л. мед /паста от фурми/агаве/петмез
Приготвяне: Двете съставки се омесват до кремообразна смес, може да се добави малко мляко, ако е твърде гъст карамела. Когато е готов, се намазва върху основата. Моя стана по-гъст и трудно се размаза, а и основата беше студена. Но се получи. Нарязва се банана на кръгчета и се нарежда върху карамела. После отгоре се поръсва с начупените бадеми.
3/ ЗА ШОКОЛАДА
- 1 с.л. кокосово масло
- 1 с.л. какаово масло
- 2 с.л. какао
- 2 с.л. рожково брашно
- 2 с.л. агаве/мед
Приготвяне: На водна баня се разтапят двете масла. Към тях се прибавят агавето, какаото и рожковото брашно и се бърка до консистенция на течен шоколад. Ако е много рядко се слага какао или рожково брашно, ако е много гъсто, може малко мляко. Пробвайте и как е на сладост и коригирайте, ако е нужно. Когато е готов шокоада, се излиза върху бадемите и се покри добре с лъжица навсякъде. За финал се поръсва с настъргана какаова маса, настърган шоколад, ядки, какао или кокосови стърготини.
Слага се в хладилник или фризер да стегне много добре и после се нарязва на малки барчета :)
Да ви е сладко :)
Преси
Коментари
Публикуване на коментар