Мързелива "пица" без тесто и без месене (рецепта в снимки)
Здравейте!
След успешния опит за мързелива баница със сух хляб, реших отново да пробвам да направя, защото имах сух хляб, но този път по различен начин. И се получи нещо като пица, но без доматен сос :)
Споделям рецепетата с уговорката, че я правя за първи път, всичко е експеримент и за моя вкус се получи много добре. Най-е вкусна като е топла :)
Ето предната рецепта, а сега, нека започнем с новия вариант:
Продукти:
- 6 филии сух хляб (или повече, според размера на филиите и тавата)
- 100 гр. бяло брашно (или друг вид)
- 100 гр. тофу (или кашкавал)
- 2 с.л. олио
- вода или мляко (може соево, бадемово, което не е подсладено или обикновено)
!!! Можете да замените водата/млякото с доматен сос и ще стане почти като real pizza :) И да настържете кашкавал :)
- микс от зеленчуци по избор, аз използвах:
* грах от консерва/буркан/замразен
* 1 бр. пиперка
* стрък пресен лук
* 1/2 глава стар лук
* 1 скилидка чесън
* обезкостени маслини
* 3 бр. сушени домати
* 1/2 пресен домат
(може готов замразен микс, в който има и царевица)
- микс от сухи подправки по избор, аз използвах:
* сол
* куркума
* риган
* босилек
* черен пипер
* червен пипер
* къри
Приготвяне:
1. В подходяща тавичка слагам хартия за печене и нареждам филийките пробно. Ако не пасват точно и са по-големи, както беше при мен, се наложи да поизрежа малко краищата на филийките, почти бяха перфектни и с парченцата запълних някоя и друга дупка ;) Ако при вас остане повече място, също трябва да запълните празните места с парчета от хляба.
2. В блендер слагам брашното, 80 гр. тофу, водата, сол, куркумата, черния пипер, 1 с.л. олио и блендирам до консистенция малко по-рядка от такава за кекс.
3. Нарязвам на ситно зеленчуците и ги слагам в купа. Тук добавям и останалите 20 гр. тофу, нарязано на кубчета.
4. От сместа в блендера с лъжица намазвам обратната страна на всяка филийка, за да не изгорят при печенето.
5. Останалата смес от блендера я изливам в купата при зеленчуците и обърквам добре.
6. Изливам сместа със зеленчуците върху подредените филийки и разнасям добре. Оставям малко смес, за да покрия всеки ъгъл и краищата на филийките.
7. Отгоре нареждам резени пресен домат, поръсвам с подправки, слагам малко олио и оставям така за около 20 мин.да попие малко течността от сместа във филийките.
8. Пече се на 180 градуса за 40 мин. докато се получи приятен загар отгоре. На 40-тата минута аз изключих фурната и оставих тавата вътре. А как само ухае... неверояно.
9. "Пицата" се реже леко изстинала и се хапва с наслада.
Преси
П.С. Следващия път ще сложа и веган наденичка :)
След успешния опит за мързелива баница със сух хляб, реших отново да пробвам да направя, защото имах сух хляб, но този път по различен начин. И се получи нещо като пица, но без доматен сос :)
Споделям рецепетата с уговорката, че я правя за първи път, всичко е експеримент и за моя вкус се получи много добре. Най-е вкусна като е топла :)
Ето предната рецепта, а сега, нека започнем с новия вариант:
Продукти:
- 6 филии сух хляб (или повече, според размера на филиите и тавата)
- 100 гр. бяло брашно (или друг вид)
- 100 гр. тофу (или кашкавал)
- 2 с.л. олио
- вода или мляко (може соево, бадемово, което не е подсладено или обикновено)
!!! Можете да замените водата/млякото с доматен сос и ще стане почти като real pizza :) И да настържете кашкавал :)
- микс от зеленчуци по избор, аз използвах:
* грах от консерва/буркан/замразен
* 1 бр. пиперка
* стрък пресен лук
* 1/2 глава стар лук
* 1 скилидка чесън
* обезкостени маслини
* 3 бр. сушени домати
* 1/2 пресен домат
(може готов замразен микс, в който има и царевица)
- микс от сухи подправки по избор, аз използвах:
* сол
* куркума
* риган
* босилек
* черен пипер
* червен пипер
* къри
Приготвяне:
1. В подходяща тавичка слагам хартия за печене и нареждам филийките пробно. Ако не пасват точно и са по-големи, както беше при мен, се наложи да поизрежа малко краищата на филийките, почти бяха перфектни и с парченцата запълних някоя и друга дупка ;) Ако при вас остане повече място, също трябва да запълните празните места с парчета от хляба.
2. В блендер слагам брашното, 80 гр. тофу, водата, сол, куркумата, черния пипер, 1 с.л. олио и блендирам до консистенция малко по-рядка от такава за кекс.
3. Нарязвам на ситно зеленчуците и ги слагам в купа. Тук добавям и останалите 20 гр. тофу, нарязано на кубчета.
4. От сместа в блендера с лъжица намазвам обратната страна на всяка филийка, за да не изгорят при печенето.
5. Останалата смес от блендера я изливам в купата при зеленчуците и обърквам добре.
6. Изливам сместа със зеленчуците върху подредените филийки и разнасям добре. Оставям малко смес, за да покрия всеки ъгъл и краищата на филийките.
7. Отгоре нареждам резени пресен домат, поръсвам с подправки, слагам малко олио и оставям така за около 20 мин.да попие малко течността от сместа във филийките.
8. Пече се на 180 градуса за 40 мин. докато се получи приятен загар отгоре. На 40-тата минута аз изключих фурната и оставих тавата вътре. А как само ухае... неверояно.
9. "Пицата" се реже леко изстинала и се хапва с наслада.
Преси
П.С. Следващия път ще сложа и веган наденичка :)
Коментари
Публикуване на коментар