Овесен сладкиш с тиква, орехи и чиа

Здравейте, приятели!

Това е рецептата за първият сладкиш за 2021 г., който измайсторих, явно кулинарната ми муза беше изпаднала в зимен сън :)

И така, това са продуктите:

Сухи съставки:
  • 200 гр. овесено брашно (смлях финни овесени ядки) 
  • 100 гр. кокосова захар
  • 2 малки обикновени ябълки
  • 2 с.л. начупени орехи
  • 50 гр. стафиди
  • 1 с.л. сусамов тахан 
  • 1 ч.л. сода (загасена с оцет) + бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
Мокри съставки:
  • 100-200 гр. пасирана сварена или печена тиквавода, мляко на око, за да стане средно гъста смес като за кекс
  • 1-2 с.л. олио (предпочитам по-малко мазнина да слагам)
  • 1 1/2 ч.л. ванилов екстракт 
  • 1 ч.л. оцет, с която се гаси содата

Приготвяне: 

1. В купа слагате всички сухи съставки (без ябълките) и ги обърквате добре.
2. В друга купа слагате пюрето от тиква, малко вода/мляко, олиото, и разбърквате до хомогенизиране.
3. Изливате полученото пюре при сухите съставки и разбърквате добре. Ако е прекалено гъсто, добавяте вода /мляко. Консистенцията трябва да е като за кекс, нито много гъста, нито твърде течна. Може да пробвате и на сладост как е и  ако е нужно, да коригирате с добавяне на още захар.
4. Обелвате и настъргвате обикновените ябълки и ги прибавяте към сместа и отново разбъркате добре.
4. Включвате фурната на 180 градуса да загрее предварително.
5. Покривате тавичка с хартия за печене.
6. Изсипвате сместа в тавичката, леко заглаждате и поръсвате с чиа.
7. Слагате да се пече за 30-35 мин. или до готовност, като се проверява  изпечеността с клечка.
8. Оставяте сладкиша да се охлади на решетка и нарязвате.

Това е :)
Преси




Коментари

Популярни публикации