Овесен сладкиш с тиква, орехи и чиа
Здравейте, приятели!
Това е рецептата за първият сладкиш за 2021 г., който измайсторих, явно кулинарната ми муза беше изпаднала в зимен сън :)
И така, това са продуктите:Сухи съставки:
- 200 гр. овесено брашно (смлях финни овесени ядки)
- 100 гр. кокосова захар
- 2 малки обикновени ябълки
- 2 с.л. начупени орехи
- 50 гр. стафиди
- 1 с.л. сусамов тахан
- 1 ч.л. сода (загасена с оцет) + бакпулвер
- 1 ч. л. канела
Мокри съставки:
- 100-200 гр. пасирана сварена или печена тиквавода, мляко на око, за да стане средно гъста смес като за кекс
- 1-2 с.л. олио (предпочитам по-малко мазнина да слагам)
- 1 1/2 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. оцет, с която се гаси содата
Приготвяне:
1. В купа слагате всички сухи съставки (без ябълките) и ги обърквате добре.
2. В друга купа слагате пюрето от тиква, малко вода/мляко, олиото, и разбърквате до хомогенизиране.
3. Изливате полученото пюре при сухите съставки и разбърквате добре. Ако е прекалено гъсто, добавяте вода /мляко. Консистенцията трябва да е като за кекс, нито много гъста, нито твърде течна. Може да пробвате и на сладост как е и ако е нужно, да коригирате с добавяне на още захар.
4. Обелвате и настъргвате обикновените ябълки и ги прибавяте към сместа и отново разбъркате добре.
4. Включвате фурната на 180 градуса да загрее предварително.
5. Покривате тавичка с хартия за печене.
6. Изсипвате сместа в тавичката, леко заглаждате и поръсвате с чиа.
4. Обелвате и настъргвате обикновените ябълки и ги прибавяте към сместа и отново разбъркате добре.
4. Включвате фурната на 180 градуса да загрее предварително.
5. Покривате тавичка с хартия за печене.
6. Изсипвате сместа в тавичката, леко заглаждате и поръсвате с чиа.
7. Слагате да се пече за 30-35 мин. или до готовност, като се проверява изпечеността с клечка.
8. Оставяте сладкиша да се охлади на решетка и нарязвате.
8. Оставяте сладкиша да се охлади на решетка и нарязвате.
Това е :)
Коментари
Публикуване на коментар