Апетитно босилеково песто


Здравейте!

Преди време от Фермерския пазар във Варна взех 2 връзки пресен босилек и реших да спретна босилеково песто. Гледах оригинални рецепта в интернет, но в крайна сметка направих различно песто, с каквото имах под ръка. Получи се много вкусно и свърши за отрицателно време. Най-вървеше с филийки хляб с домати и намазано върху тиквичка, пиперка или краставичка. Сложих го и на една веган пица, която направих наскоро. Така че, има доста приложения!

Продукти:

100 гр. накиснато кашу
1 връзка пресен босилек
1/2 краставичка
1 с.л. сусамов тахан
1-2 скилитки чесън (може и пресен)
сок от 1/2 лимон
хималайска сол
черен пипер
кимион

Приготвяне:

1. Кашуто се накисва за 2 часа, след което се премива и слага в кухненски робот.

2. Прибавят се почистените листа босилек и останалите съставки и всичко се блендира до хомогенна смес. Пробва се как е на вкус и се коригира, ако е нужно. Вода не слагам, краставичката спомогна за смилането. Подправките може да ги пропуснете или да сложите по-малко, въпрос на вкус.

3. Съхранява се в бурканче за 2-3 дни в хладилник и се маже на тиквичка, краставичка, за брускети с домат, може да се сложи на пица, на филия хляб... :)

Лесно е и бързо и определено пак ще го направя :)

Преси

Коментари

  1. Чудесно песто се е получило Преси.И аз правя подобно с различни ядки и зеленчуци.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Това песто непременно ще го направя, докато все още има пресен босилек!
    Точно последните 2-3 дни си мисля за нещо такова и ето, че рецептата се появява от теб :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Направих го! Чудесно е!
    Добавих риган (ароматът му добре се съчетава с този на кимиона и босилека) и около 5 с.л. зехтин, че при мен доста гъсто беше в началото.
    Следващия път ще увелича чесъна на 3 скилидки :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста зехтин си сложил, може с малко вода да се разреди :) И радвам се, че ти е допаднало :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации