Апетитно босилеково песто
Здравейте!
Преди време от Фермерския пазар във Варна взех 2 връзки пресен босилек и реших да спретна босилеково песто. Гледах оригинални рецепта в интернет, но в крайна сметка направих различно песто, с каквото имах под ръка. Получи се много вкусно и свърши за отрицателно време. Най-вървеше с филийки хляб с домати и намазано върху тиквичка, пиперка или краставичка. Сложих го и на една веган пица, която направих наскоро. Така че, има доста приложения!
100 гр. накиснато кашу
1 връзка пресен босилек
1/2 краставичка
1 с.л. сусамов тахан
1-2 скилитки чесън (може и пресен)
сок от 1/2 лимон
хималайска сол
черен пипер
кимион
Приготвяне:
1. Кашуто се накисва за 2 часа, след което се премива и слага в кухненски робот.
2. Прибавят се почистените листа босилек и останалите съставки и всичко се блендира до хомогенна смес. Пробва се как е на вкус и се коригира, ако е нужно. Вода не слагам, краставичката спомогна за смилането. Подправките може да ги пропуснете или да сложите по-малко, въпрос на вкус.
3. Съхранява се в бурканче за 2-3 дни в хладилник и се маже на тиквичка, краставичка, за брускети с домат, може да се сложи на пица, на филия хляб... :)
Лесно е и бързо и определено пак ще го направя :)
Преси
Чудесно песто се е получило Преси.И аз правя подобно с различни ядки и зеленчуци.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Това песто непременно ще го направя, докато все още има пресен босилек!
ОтговорИзтриванеТочно последните 2-3 дни си мисля за нещо такова и ето, че рецептата се появява от теб :-)
Синхроничност :)
ИзтриванеНаправих го! Чудесно е!
ОтговорИзтриванеДобавих риган (ароматът му добре се съчетава с този на кимиона и босилека) и около 5 с.л. зехтин, че при мен доста гъсто беше в началото.
Следващия път ще увелича чесъна на 3 скилидки :-)
Доста зехтин си сложил, може с малко вода да се разреди :) И радвам се, че ти е допаднало :)
Изтриване