Суров хумус с покълнали нахут и лимец
Здравейте!
Много сполучлива става тази рецепта за хумус, който е направен от накиснат нахут и лимец. Бобеният вкус на суров нахут никак не се усеща, благодарение на лимона, тахана и подправките, които са в по-големи количества и разбира се, на вкус. Тази рецепта може да я използвате и за направата на хумус от сварен нахут, лимеца отново може да е накиснат за 8 часа или покълнал за 2-3 дни. И така, ето как да си го направите:
Продукти:
100 гр. накиснат и покълнал лимец
100 гр. накиснат и покълнал нахут
2 с.л.сусамов тахан (натурален)
2-3 скилидки чесън
сок от 1 лимон
кимион
черен пипер
хималайска сол
малко вода за по лесно блендиране
Приготвяне:
1. Продуктите се слагат в блендер или кухненски робот и се смилат до хомогенна смес. Ще ви отнеме известно време. Може да добавите съвсем малко вода, за да улесните работата на блендера. Ако нямате този уред, става с кухненски робот (food processor) или пасатор.
2. Опитайте на вкус, сместта носи много на лимон и кимион :) Когато не усещате вкуса на суровия нахут (специфичен е), тогава подправките са в точните количества.
3. Когато хумусът е готов, се поръсва с червен пипер и може да се намаже на хляб, оризовки или на тиквичка, краставица, пиперка или да се хапва с морковени пръчици.
Съхранява се в добре затворено бурканче и в хладилник за 3-4 дни.
Преси
Много сполучлива става тази рецепта за хумус, който е направен от накиснат нахут и лимец. Бобеният вкус на суров нахут никак не се усеща, благодарение на лимона, тахана и подправките, които са в по-големи количества и разбира се, на вкус. Тази рецепта може да я използвате и за направата на хумус от сварен нахут, лимеца отново може да е накиснат за 8 часа или покълнал за 2-3 дни. И така, ето как да си го направите:
Продукти:
100 гр. накиснат и покълнал лимец
100 гр. накиснат и покълнал нахут
2 с.л.сусамов тахан (натурален)
2-3 скилидки чесън
сок от 1 лимон
кимион
черен пипер
хималайска сол
малко вода за по лесно блендиране
Приготвяне:
1. Продуктите се слагат в блендер или кухненски робот и се смилат до хомогенна смес. Ще ви отнеме известно време. Може да добавите съвсем малко вода, за да улесните работата на блендера. Ако нямате този уред, става с кухненски робот (food processor) или пасатор.
2. Опитайте на вкус, сместта носи много на лимон и кимион :) Когато не усещате вкуса на суровия нахут (специфичен е), тогава подправките са в точните количества.
3. Когато хумусът е готов, се поръсва с червен пипер и може да се намаже на хляб, оризовки или на тиквичка, краставица, пиперка или да се хапва с морковени пръчици.
Съхранява се в добре затворено бурканче и в хладилник за 3-4 дни.
Преси
Коментари
Публикуване на коментар